Mergi la conţinutul principal

Economia creşte, ţara stă

 Ce să mai vorbesc de mediul de afaceri, de micii întreprinzători ori de cetăţenii simpli, care s-au căutat brusc prin buzunare, să vadă dacă le-a crescut şi altceva în afară de cantitatea de scame adunate în dreptul cusăturilor.

În mod clar, creşterea economică s-a datorat anului agricol foarte bun şi majorării exporturilor. Şi nu e vorba doar despre Dacia (marcă preferată de tot mai mulţi occidentali, inclusiv nemţi, francezi ori englezi), despre care vorbeşte toată lumea de la Putere, dar pe care toţi au aburit-o c-o să-i facă autostradă spre vestul Europei. Măcar Daciei, nu nouă, celorlalţi, simpli şoferi de Dacie şi nu numai, care vom scoate din buzunar, în plus, 7 eurocenţi la fiecare litru de carburant, pentru a susţine nu-se-ştie-ce.
Agricultura a fost însă principalul motor al economiei, sper că toată lumea e conştientă de asta, inclusiv guvernanţii - care mai mult s-au ciondănit în ultimul an, decât au guvernat, dar care acum se umflă în pene de cât de bine au gestionat ei economia. În 2013 s-au făcut de toate: de la grâu la roşii, de la porumb la floarea soarelui, de la mere la cartofi şi de la ceapă la pepeni. Ţăranii însă n-au fost extrem de fericiţi: producţia uriaşă a dus la scăderea violentă a preţurilor, deci ei n-au avut mare lucru de câştigat. Intermediarii au câştigat oricum, pentru că au vândut mai mult. Consumatorii n-au cheltuit mai puţin, dar au putut cumpăra cantităţi mai mari din aceleaşi produse, deci au avut de câştigat la capitolul cantitate. Ca să nu mai vorbesc că supermarketurile abundă în continuare de legume şi fructe importate.
Totuşi, cui dintre dumneavoastră i-a crescut vreun pic salariul anul trecut? Nu sunteţi prea mulţi, nu-i aşa? Ziceţi mersi că nu v-a scăzut, pentru că sunteţi un caz fericit. Sau cui i-au scăzut facturile la utilităţi? Cum, nimănui? Glumiţi...
Sau cărui mic întreprinzător i-a mers afacerea mai bine? Să zică mersi că nu a dat faliment. Câţi oare simt că 2013 a fost un an grozav de bun din punct de vedere economic, aşa cum arată statisticile? Or fi unii, nu zic nu, mai ales clienţi de partid, care au afaceri la greu cu statul, care au mai "câştigat" vreo licitaţie ori au mai dat vreun "tun" cu dedicaţie. Câţi însă dintre românii care muncesc se simt mai bine chiar decât nemţii, pe care, iată, i-am bătut zdravăn la creştere economică? Câţi dintre cetăţenii corecţi ai acestei ţări cred că România este pe drumul cel bun, măcar din punct de vedere economic? Sau câţi dintre fanii USL, USD ori ai Antenelor sunt conştienţi că, la prima secetă prelungită, toată statistica favorabilă se va evapora subit şi că totul a fost doar apă de ploaie?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro