Controleză cineva vreodată instrumentele cabinetelor medicale particulare, de exemplu? Mai ales pe cele ale stomatologiilor? Dar pe cele ale frizeriilor şi coafoarelor de tot felul?
Dar care o fi situaţia în privinţa alimentelor? Da, mai auzi de câte un control, de câte o anume cantitate de carne expirată descoperită, de nişte fructe importate contaminate, de nişte amenzi, de nişte mărfuri confiscate.
Nu ai cum să nu te întrebi cât de sigure sunt alimentele pe care le consumăm, cât de adevărate sunt informaţiile de pe etichete, cât de reale sunt reţetele pe care se laudă că le aplică şi cât de sănătoase sunt „alimentele sănătoase". Dacă în privinţa unor produse de-a dreptul vitale, cum sunt dezinfectantele şi biocidele pentru spitale, s-au închis atâţia ani ochii, oare la ce ar trebui să ne aşteptăm la capitolul alimentaţie?
Să-i credem pe cuvânt pe producători? Nu de alta, dar - de exemplu - produsele bio şi eco chiar sunt cu adevărat bio şi eco? Să credem că certificatul obţinut în acest sens a fost dat pe bune? Şi dacă a fost dat pe bune, să credem că pe parcurs au păstrat aceleaşi procese de producţie? I-o fi mai verificat cineva, din când în când? Dar preparatele cu 99% carne chiar au 99% carne? Ce fel de carne? Dar preparatele tradiţionale, alea de se vând pe la târguri, chiar sunt tradiţionale cu adevărat? Dar produsele „100% naturale" sunt într-advăr 100% naturale? Dar cele „fără conservanţi, fără coloranţi, fără E-uri" or fi aşa? Cine garantează? Doar fabricantul? Aşa garanta şi Hexi Pharma. Dar măcar alea care au E-uri şi coloranţi şi conservanţi or avea E-urile, conservanţii şi coloranţii care trebuie, ăia aprobaţi, în cantităţile legale şi în concentraţia acceptată? Dar produsele alea „româneşti" din pieţe, de la „ţărani", chiar îşi imaginează cineva că sunt crescute ca la bunica în curte, doar cu apă şi dragoste? Nu, ştim că sunt stropite cu fel de fel de substanţe pentru creştere şi coacere rapidă, dar măcar or folosi cantităţile recomandate, acceptate de organism, sau toarnă fiecare după ureche, numai să se facă mai repede leguma „sănătoasă" şi „românească"? Pe ei i-o controla vreodată cineva în câmp, atunci cânt tratează legumele?
Într-o ţară normală, cu un stat responsabil, aşa ar trebui să se întâmple. Dar România nu este o ţară normală, iar statul nu pare deloc responsabil. Iar altceva mai grăitor în sensul acesta decât scandalul Hexi Pharma nu cred că există. Oare?