Spionul, aşa cum îi spune şi numele, îi spionează pe alţii, îi manipulează şi le află secretele, pe care apoi le furnizează mai departe serviciului secret. Serviciul secret, la rândul său, îi favorizează spionului ascensiunea profesională, pentru a avea acces la cât mai multe şi mai importante informaţii.
În definitiv, nu este nimic rău în a fi spion - sau, în termeni oficiali, ofiţer sub acoperire al unui serviciu secret - atât timp cât, de fapt, lucrezi pentru statul tău şi nu în slujba unei ţări străine. Acesta este unul dintre argumentele des folosite de cei care îl apără pe Victor Ponta - care oricum spune că dezvăluirile preşedintelui sunt doar minciuni - şi îl condamnă pe Băsescu că a deconspirat un agent al propriei ţări.
Însă, nu este în regulă să ajungi ofiţer sub acoperire printr-o încălcare a legii. Şi mai ales prin încălcarea Constituţiei. Când ţi se interzice să mai fii orice altceva atunci când eşti magistrat, a încălca cu bună ştiinţă legea, tocmai când tu ar trebui să fii primul care s-o aperi şi s-o respecţi, nu-i deloc în regulă. Este condamnabil. Şi una e să deconspiri un spion, iar alta să deconspiri o crasă ilegalitate, la care părtaşi au fost un serviciu secret şi un procuror.
În al doilea rând, nu este în regulă să fii ofiţer sub acoperire pentru a-ţi spiona aliaţii - nu-mi amintesc ca Ponta să fi avut, în perioada în care este acuzat de Băsescu că a fost ofiţer acoperit, vreo deplasare prin alte state, altele decât cele alături de care România voia să se alăture în NATO şi UE. Nu zic, şi aliaţii se spionează între ei - vezi recentul scandal al spionajului practicat de SUA la adresa Germaniei, ba chiar a cancelarului Angela Merkel - dar să vrei să ajungi preşedinte de ţară după un asemenea trecut chiar nu este în regulă. Este delirant. Nu ştiu ce şef de stat vrea să ştie că are alături un preşedinte de stat acuzat că spiona în perioada în care îşi făcea ucenicia pe lângă procurorul şef anti-Mafia din Italia, Carla del Ponte, ajunsă ulterior preşedinta Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. Dacă nu te cheamă Vladimir Putin, o asociere preşedinte-fost spion nu este deloc în regulă. Este inacceptabilă.
Şi nu e deloc în regulă ca ascensiunea ta profesională, care te-a propulsat şi în lumea politică, să se datoreze faptului că, fiind ofiţer acoperit, ai fost sprijinit din umbră de un serviciu secret. Este revoltător.
Nu dau neapărat crezare acuzelor lui Traian Băsescu, dar nici lui Victor Ponta, care spune că totul este o scorneală a preşedintelui. Adevărul este însă simplu de aflat, trebuie doar ca SIE să spună dacă actualul premier a fost sau nu ofiţer sub acoperire, nu să o tot dea cotită. După aceea, continuarea e simplă: ori Băsescu va trebui să-şi caute rapid un vapor pe care să-l conducă, departe de meleagurile astea, ori Ponta un cabinet de avocatură care să-l angajeze. Dar asta până pe 2 noiembrie.