Mergi la conţinutul principal

După gratii şi după halate

Adrian Năstase, condamnat definitiv pentru fapte ce ţin de corupţie la nivel înalt, nu a ajuns după gratii. Adrian Năstase este apărat de o armată de avocaţi, care tot caută motive să amâne deznodământul firesc al unei asemenea poveşti, şi de o armată de medici secretoşi, care nu fac altceva decât să întărească şi mai mult suspiciunile potrivit cărora pacientul lor nu se află într-o stare aşa de gravă precum încearcă unii şi alţii să ne sugereze. Ba dimpotrivă, senzaţia creată este că mai degrabă s-a zgâriat la gât cu ţeava pistolului! Adrian Năstase este susţinut pe faţă de un ministru de interne, de un premier, de un guvern şi de un întreg partid de guvernământ. Culmea, şi de o grămadă de oameni.
Adrian Năstase nu este oricine, încearcă să ne explice pesediştii de seamă ai ţării tratamentul preferenţial la care este supus, iar o mare parte a populaţiei le dă dreptate. Că aşa-i România, plină de oameni miloşi şi uşor de prostit, în naivitatea lor naturală. Iar asta o ştiu şi pesediştii, şi toţi năstaşii din politica românească, ei nefăcând altceva decât să speculeze înclinaţia asta a românului spre a crede aproape orice.
Adrian Năstase continuă să se considere o victimă politică, un persecutat de Băsescu, de fosta putere, de DNA, de justiţie, de UE. Să lămurim un lucru: da, Adrian Năstase nu este oricine. Este fostul lider al PSD, fostul premier al României, fostul candidat la preşedinţie şi fostul numărul unu în privinţa puterii pe care cineva o putea deţine în România. Personal, m-aş fi aşteptat ca un asemenea om să ştie să şi piardă, să se comporte bărbăteşte în situaţia dată şi să-şi primească cu demnitate moartea politică în faţă. Chiar şi - ori mai ales - în cazul în care este persecutat politic.
Dar nu, Adrian Năstase nu este un persecutat politic şi nu asta va consemna istoria despre el. Iuliu Maniu, poate unul dintre cei mai mari oameni politici ai României, mort în închisoarea comunistă de la Sighet (recomand oricărui român să viziteze actualul muzeu de la Sighetul Marmaţiei, pentru a i se lua de nostalgii comuniste) a fost cu adevărat o victimă politică. Elisabeta Rizea a fost o victimă politică (dacă nu ştiţi cine e, daţi o căutare pe Google - merită cu prisosinţă să-i cunoaşteţi faptele, ale ei şi nu numai). Toţi cei ucişi prin puşcăriile comuniste ori la Canal, toţi cei arestaţi şi bătuţi pentru că s-au opus colectivizării ori pentru că au avut ţărănişti sau liberali în familie, toţi cei condamnaţi la muncă silnică pentru că au vociferat împotriva orânduirii comuniste, da, toţi aceştia au fost într-adevăr persecutaţi politic, victime ale unui regim dictatorial, în care Năstase şi familia sa erau membri de vază. Până şi Nicolae Ceauşescu (nu ar fi meritat menţionat în acest text decât în comparaţia care urmează) a fost o victimă politică, făcând puşcărie doar pentru că era comunist. Dar NU Adrian Năstase! Adrian Năstase este o victimă a propriilor fapte şi nimic mai mult. Adrian Năstase este, una peste alta, un fost premier şi om politic dovedit ca infractor. Şi atât.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro