De la clădiri reabilitate şi apoi abandonate, care au început deja să se degradeze, până la aparatură medicală cumpărată pe bani grei, care a ieşit deja din garanţie fără să fi fost măcar montată pe poziţie.... Şi câte şi mai câte... Tot felul de investiţii fără cap, fără respect pentru cetăţeni şi banii colectaţi de la aceştia.
De ce? Dacă până acum doar bănuiam sau, deşi eram convinşi că aşa este, ne era greu să obţinem dovezi clare, acum misterul s-a risipit. De fapt l-a risipit DNA: investiţiile în Brăila au fost dirijate cu mână de fier de fostul preşedinte CJ pentru cu totul şi cu totul alt beneficiar decât brăileanul de rând. Stancu a cheltuit banii judeţului pe principiul: cine a cotizat tura asta? Păi... o firmă de construcţii. Atunci, să trecem la treabă! Văruim şcoli, primării, spitale, instituţii, mai puneam o faianţă, mai schimbăm o clanţă, două ferestre şi-un WC, mai ridicăm o clădire nouă şi gata... datorie stinsă. Pe cine ar mai trebui să răsplătim pentru generozitate? Păi... un drumar. Atunci, să trecem la treabă! Mai o bordură, mai un trotuar, mai un petic de asfalt, mai o maşină de piatră, mai o reabilitare de ochii lumii şi gata ... datorie stinsă. Cine ne mai bate obrazul că ne-a dat şi n-a primit? Păi, un distribuitor de echipamente medicale. Atunci, să trecem la treabă! Mai un ecograf, mai un tomograf defect, un bec, un ventilator şi gata ... datorie stinsă.
Milioane de euro din bani publici tocate anapoda... aşa s-ar putea descrie în doar câteva cuvinte strategia de dezvoltare a judeţului Brăila sub administraţia Stancu. Şi spun administraţia Stancu pentru că, să fie clar, chiar dacă el a fost "capul" întregii afaceri, sprijinul de care s-a bucurat - condiţionat sau nu - din partea subalternilor, partenerilor, colegilor, nu e de neglijat. Dacă din toţi oamenii aceia care l-au susţinut, au semnat, şi i-au executat fără cârcnire ordinele, unul singur s-ar fi răzvrătit, bătaia de joc n-ar fi ajuns în stadiul acesta, caracatiţa nu s-ar fi extins cu atâta furie şi repeziciune. Da, aceasta e realitatea: Brăila nu a fost devalizată de un singur om. Brăila a fost devalizată în gaşcă.
Dar ştiţi ce e şi mai şi tragic!?, pentru că, spre disperarea noastră, a brăilenilor, fărădelegile au ajuns atât de departe încât aproape nu ni se mai par atât de grave licitaţiile truncate, favoritismele, contractele umflate şi iar umflate, prejudiciile... Adevărata tragedie este că tot ce s-a făcut - mult, puţin, scump, ieftin, cu firme de casă sau nu, locale, româneşti sau străine - s-a făcut de mântuială. Şi, pe măsură ce trece vremea, hidoşenia lucrului prost făcut îşi arată tot mai virulent colţii. Ultimul exemplu, bulevardul Dorobanţilor.
Da, bulevardul Dorobanţilor, în care s-au investit nu mai puţin de 22 milioane de euro se dovedeşte a fi, pe zi ce trece, un exemplu clar de lucru prost făcut, de treabă de mântuială, de cheltuit în dorul lelii banul public. Cine e vinovatul?
Evident, acum, după ce nu prea mai avem dubii despre cum se derulau licitaţiile în Brăila, cine decidea cine câştigă, la ce preţ şi în ce condiţii, putem să spunem Stancu. Dar e suficient? Nu uitaţi că în toate aceste proiecte, inclusiv în Dorobanţi, au fost implicaţi zeci de specialişti - din administraţie, din firme private, economişti, contabili, ingineri. Numai colegii mei ştiu câte întrebări le-au adresat fără să primească răspuns, câte probleme le-au ridicat, câte aspecte anormale le-au semnalat, multe dintre ele primite chiar de la dumneavoastră, de la cititori. Şi? Unul n-a luat atitudine. S-au ascuns sub fustele confidenţialităţii şi secretului profesional şi gata. S-au spălat pe mâini. Dar vor vorbi ... la câte probleme apar, cred că e inevitabil. Iar primul care să deschidă subiectul ar trebui să fie primarul Aurel Simionescu, la urma urmei, proiectul este al primăriei municipiului.
Atunci se va dovedi dacă Dorobanţiul este doar un bulevard al incompetenţilor sau şi al corupţilor.