Dilema cardurilor la români | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dilema cardurilor la români

Dacă la nivel naţional în continuare, peste 800.000 de persoane nu au ridicat cardurile de sănătate, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, peste 3.500 de astfel de documente se află şi acum în aşteptarea posesorilor. Pe de altă parte, bolnavii care au ajuns zilele acestea în farmacii pentru a-şi ridica medicamentele compensate, au realizat că, fără cardul de sănătate, reţeta este nulă, deşi pacienţii ar trebui să poată intra în posesia medicamentelor dacă apar în sistem ca asiguraţi. Cu alte cuvinte, până va ajunge în buzunarele tuturor asiguraţilor, cardul de sănătate blochează reţetele compensate, iar un sistem care ar fi trebuit să meargă ca uns, se poticneşte încă din primele zile de funcţionare.
Între timp, ministrul Sănătăţii susţine că, până la remedierea deficienţelor din sistem, calitatea de asigurat se va dovedi prin adeverinţă, ca şi până acum, iar preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asigură populaţia că la spitale au fost efectuate atât internări validate cu cardul de sănătate, cât şi în urma verificării asiguraţilor în sistem, în cazul celor care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate.
Dincolo de aceste aspecte, românii sunt însă inventivi şi dornici de îmbogăţire cu orice preţ. Când prostia înfloreşte la orice pas şi banul devine ochiul diavolului şi îţi ia minţile, cardul de sănătate nu blochează doar reţetele compensate, ci şi bancomatele mai multor bănci.
Ştirea că mai multe bănci au anunţat în ultima vreme că bancomatele lor au fost blocate cu carduri de sănătate m-a făcut să mă întreb încă o dată în ce ţară trăim şi în ce direcţie ne îndreptăm. Cât de dus cu pluta poţi să fii ca să poţi crede că pe un card de sănătate sunt şi o grămadă de bani sau că îţi poţi achita cu el cumpărăturile făcute la supermarket?
Vă imaginaţi că Stan şi Bran erau mici copii pe lângă românaşii care au introdus în bancomate carduri de sănătate şi aşteptau să curgă lapte şi miere sau sute de euroi?
Sistemul de sănătate a dat dintotdeauna mari bătăi de cap românilor. Am împrumutat de la alţii diverse metode pe apucate, dar nu am ştiut niciodată să le adaptăm şi să le punem în practică pe plaiurile mioritice, le-am înghiţit pe nemestecate şi am făcut experimente pe sănătatea şi pe nervii bolnavilor. Cu sau fără cardul de sănătate, pacienţii zac în spitale în condiţii mizere, intră cu un diagnostic şi ies cu mai multe boli, hoţii cotrobăie prin saloane şi le fură bolnavilor şi ultimul iaurt din frigider, infirmierele nu schimbă aşternuturile dacă nu le strecori zece lei în buzunar, medicii din marile spitale îţi recomandă simplu, ruta Paris, Viena, Londra, dacă nu eşti mulţumit de condiţiile din România. În ce ţară trăim?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro