Mergi la conţinutul principal

Despre respect, de Ziua Naţională

Atât de mulţi, încât prea puţini au avut ocazia să urmărească efectiv spectacolul defilării. Dar asta nu a contat prea mult.
Oamenii au ieşit pe stradă de 1 Decembrie cu o nouă speranţă. Speranţa unui alt început, a unei noi schimbări, a unei noi atitudini. Nimeni nu s-a îmbulzit, nimeni nu s-a îmbrâncit, nimeni nu a vociferat - cu excepţia unor copii, dezamăgiţi că nu pot privi peste marea de oameni. Speranţa unei normalităţi pe care o aşteptăm, cu toţii, de 26 de ani. Şi pe care am aşteptat-o degeaba de atâtea ori: la fiecare alegeri, la fiecare schimbare de guvern, la fiecare 1 Decembrie.
Va fi altfel după acest 1 Decembrie? Se vor schimba lucrurile în 2016 în ţara asta, dominată în aproape toate structurile sale statale şi sociale de ignoranţă, minciună, corupţie, demagogism, interese personale, incompetenţă şi lipsă de respect şi civilizaţie? Da, schimbarea vine de la fiecare din noi, dar nu este suficient. Milioane de români nu vor face nimic în acest sens, deoarece pentru ei, din păcate, normalul este chiar anormalul de azi. Ei nu vor ori nu mai pot schimba nimic nici în privinţa propriilor persoane, nici în cea a copiilor şi apropiaţilor lor.
În Parlament, acolo de unde ar trebui să se dea tonul schimbării la nivel politic, lucrurile nu se vor putea schimba cu adevărat decât la următoarele alegeri. Şi asta nu cu milioanele de oameni despre care vorbeam mai sus, ci cu celelalte milioane de români, poate mai puţini decât tabăra cealaltă, dar care chiar s-au săturat de calitatea clasei politice din ultimii 25 de ani, şi care chiar vor ieşi la vot. Însă esenţa schimbării trebuie să plece de la atât de blamatele - pe merit - partide politice. Este atât de simplu pentru ele să-şi spele păcatele ultimilor 26 de ani! Trebuie doar ca, începând chiar cu alegerile locale din vara anului viitor, să propună pe listele de candidaţi exclusiv oameni profesionişti, care n-au mai avut funcţii politice până acum şi asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune în privinţa vreunei fapte de corupţie. Partidul care va face asta va câştiga detaşat nu doar alegerile, ci şi respectul cetăţenilor. Al cetăţenilor care nu se lasă prostiţi de televizor sau cumpăraţi cu pomeni electorale. Al cetăţenilor care chiar ţin ţara asta în picioare. Al cetăţenilor pe care orice partid şi i-ar dori alături, nu împotrivă. Să avem curaj să sperăm?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu