În spatele acestei opţiuni care a reaprins speranţa în sufletul atâtor oameni sunt mai multe surprize, mai mari sau mai mici, care au ieşit la iveală odată cu rezultatul scrutinului prezidenţial. Prima dintre ele este că PSD se află la al treilea eşec consecutiv în tentativa de a impune un şef al statului. Adrian Năstase, în 2004, Mircea Geoană, în 2009, iar acum Victor Ponta au fost învinşi de candidaţi ai PDL, respectiv PDL-PNL. Este o constatare amară pentru social-democraţi, care trebuie să-şi revizuiască în profunzime nu atât politica, ci mai ales calitatea oamenilor promovaţi în funcţii reprezentative. De ce partidul are succes (vezi parlamentarele din 2012), dar candidaţii săi unici la preşedinţie nu? Dacă simultan cu primul tur al prezidenţialelor ar fi avut loc şi alegeri parlamentare, s-ar fi văzut cu siguranţă un PSD victorios. Va fi interesant de urmărit ce vor decide social-democraţii, dacă vor face şi ei o schimbare sau dacă se vor culca pe o ureche, mulţumiţi că unii dintre dânşii vor continua să doarmă în Parlamentul de la Bucureşti sau în cel European, ori pe la vârful cine ştie cărei instituţii mâncătoare de bani publici.
Lui Victor Ponta - pentru care amărăciunea este cu atât mai mare cu cât îşi vede serios ameninţată cariera politică la numai 42 de ani - ar trebui să-i dea de gândit scorul obţinut acasă la el. În Gorjul natal, 58 la sută dintre locuitori, adică 112 mii de oameni i-au dat votul, spre deosebire de contracandidatul său care a obţinut 80 de mii de voturi, respectiv 41 la sută. În Sibiu, Klaus Iohannis a luat 197 de mii de voturi, adică 79 la sută, pe când candidatul PSD a avut doar 51 de mii de voturi, respectiv 20 la sută. Dincolo de supărarea că a pierdut alegerile, această diferenţă este un motiv serios de analiză pentru încă preşedintele PSD.
În fine, mai trebuie observat că Iohannis s-a impus nu doar în Sibiu, ci în toate oraşele şi judeţele mari. Astfel, între primele zece mari aglomeraţii urbane, inclusiv Capitala, Ponta a reuşit să se impună doar în două, Craiova şi Galaţi (locurile 8 şi 10, conform recensământului din 2011) şi încă la un scor strâns. La Craiova, de exemplu, a avut mai puţin de 1.500 de voturi avans. La fel, primele cinci judeţe ca număr de locuitori - Iaşi, Prahova, Cluj, Constanţa şi Timiş - i-au ţinut partea candidatului ACL. Doljul, al şaselea judeţ ca populaţie, este primul care l-a susţinut pe Ponta.
PSD va trebui să "lucreze" şi la diferenţa rural/ urban, dacă va dori o schimbare. Pentru că oamenii de la ţară nu gândesc altfel doar pentru că nu locuiesc la oraş. Şi pentru că glumele privind creşterea pensiilor cu rata inflaţiei, ajutoarele alimentare ori tichetele sociale nu prea mai fac pe nimeni să râdă. Dimpotrivă.