Autoturismele "Dacia" sunt victime sigure ale hoţilor, care reuşesc să le deschidă fără prea multe bătăi de cap, sustrăgând astfel bunuri din interior. La polul opus se află maşinile străilne, de la care hoţii reuşesc să fure doar ştergătoarele, oglinzile retrovizoare sau capacele ornamentale pentru roţi. Concluzia a reieşit dintr-un studiu realizat de Compartimentul Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila.
Conform datelor existente în evidenţele poliţiei, de la începutul anului au fost sesizate 84 de furturi din autoturisme la nivelul judeţului Brăila, majoritatea comise în mediul urban. Analiza s-a axat pe studierea infracţiunilor înregistrate în municipiu (64 de fapte), urmărindu-se mai multe caracteristici. Astfel, a reieşit că, în funcţie de momentul comiterii, 78% dintre furturi au fost săvârşite pe timp de noapte. Dintre cele mai frecvente moduri de operare s-au evidenţiat folosirea de chei potrivite, în cazul a 16 fapte, spargerea geamurilor autoturismului (13) şi demontarea diverselor componente (12). Din interiorul autoturismelor au fost sustrase, în special, aparatele radio-CD şi incintele audio, dar şi baterii tip acumulator, bani sau portofele cu acte şi bani. În ceea ce priveşte infracţiunile de furt ale componentelor exterioare, hoţii au luat ştergătoare, oglinzi retrovizoare, capace ornamentale pentru roţi, plăcuţe de înmatriculare şi altele. Cu privire la marca autovehiculelor, doar în 56 din cazuri s-au regăsit aceste informaţii, rezultând că în 29 dintre cazuri autoturismele sunt marca "Dacia". În celelalte situaţii este vorba de autovehicule de diferite mărci: un Audi A4, un BMW, un Mercedes, 3 VW, 3 Opel, dar şi 6 autoutilitare. Asociind marca autoturismului cu tipul bunurilor vizate se constată că, în cazul Dacia, autorii sunt atraşi în special de obiecte din interior, în timp ce de la autoturismele străine iau componente exterioare.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când la nivelul judeţului erau înregistrate 123 de furturi din autoturisme, se constată o diminuare a faptelor cu 31,7%. "O condiţie esenţială pentru evoluţia societăţii presupune existenţa unor valori, norme şi reguli de conduită socială reglementate printr-o serie de acte normative. Furtul de orice natură, pe lângă conotaţiile morale negative, este considerat infracţiune şi, ca atare, este sancţionat de legea penală. Pentru o persoană la care procesul de socializare, adică însuşirea normelor şi valorilor, s-a realizat într-un mod mai puţin eficient, tentaţia de a săvârşi fapte antisociale apare aproape în fiecare clipă, mai cu seamă dacă există şi o serie de circumstanţe favorizante", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.