Poate aşa ar fi putut împărtăşi unui sistem de învăţământ total derutat, aflat într-o "abrambureală" continuă, cum se poate totuşi ca, la examenul de bacalaureat, gradul de promovabilitate să fie cu mult mai mare de 40%. Să arate şi altora cum se pot obţine şi rezultate de-a dreptul lăudabile, dat fiind contextul, fără plagiate ori scandaluri, şi să spună care este secretul unui asemenea rezultat. Pentru că, trebuie să recunoaştem, faptul că Brăila a înregistrat o promovabilitate de 60%, ceea ce a clasat judeţul nostru pe primul loc în ţară, este un lucru remarcabil.
Ai zice că Brăila a devenit brusc centrul înţelepciunii României, al inteligenţei naţionale, al "tocilarilor" care mâine vor conduce ţara. De fapt, meritul acestor rezultate extrem de bune, comparativ cu media la nivel naţional, se datorează profesorilor, directorilor de licee, inspectorilor şcolari şi, desigur, fostului inspectorul general Botea. Cel care, în decursul celor trei ani de mandat, a dovedit că a meritat să ocupe pe deplin această funcţie, dincolo de orice implicare politică. Şi asta cu un bacalaureat supravegheat video şi anul trecut (cînd Brăila a ieşit pe locul 6 la nivel naţional, devansată în general de judeţe fără sistem anti-copiat), dar şi în acest an. Iar inspectorul general Botea a demonstrat că se poate coabita foarte bine şi cu directorii pesedişti de şcoli, şi cu sindicatele, a ştiut să învârtă în aşa fel lucrurile încât salariile a 70% dintre profesori să nu scadă aproape deloc, iar numărul disponibilizărilor să fie adus la zero. Iar una peste alta, a demonstrat şi că se poate avea onoare, dându-şi demisia după ce USL a câştigat alegerile din 10 iunie, înainte de a fi pus în situaţia de a fi demis din criterii exclusiv politice (ce altceva i s-ar fi putut reproşa?).
Sunt sigur că prin politica românească mai sunt destui "rătăciţi" precum prof. Viorel Botea, pe care politicienii fie nu-i bagă în seamă, fie îi evită, fie pur şi simplu nu-i observă pentru că îşi dau discret demisia, înainte de a fi demişi ridicol din funcţie.