Din păcate, primarii şi preşedinţii de CJ se aleg în toiul verii, iar ce se întâmplă iarna este, în general, dat uitării de către electorat. Vara se mai peticeşte o stradă, se mai pune o panseluţă, se mai văruieşte o bordură şi gata!, s-a creat impresia de bună gospodărire a unui oraş sau judeţ. Dar dacă duminica aceasta ar fi avut loc alegeri pentru Primăria Municipiului, cu siguranţă Aurel Simionescu n-ar mai fi ieşit primar. Şi asta pentru că operaţiunea care a avut loc în Brăila, după ninsoarea de acum o săptămână, numai deszăpezire nu s-a putut numi.
A nins mult, a viscolit, au fost condiţii de iarnă grea, nimic de zis. Oricum n-a fost cine ştie ce zăpadă nemaivăzută. Dar asta se întâmpla lunea trecută, adică pe 29 decembrie. Faptul că inclusiv joi, pe 2 ianuarie, Brăila arăta - cu câteva mici excepţii - a morman de zăpadă ar fi fost de neiertat într-o bătălie electorală. Dacă duminică ar fi avut loc alegeri locale, nu cred că şi-ar fi permis nimeni de la firmele de deszăpezire să stea acasă de Revelion şi de Anul Nou ori să meargă aiurea cu utilajele pe străzi - şi alea nişte banale tractoraşe adaptate - cu lamele ridicate.
În afară de Calea Călăraşilor şi Buzăului, care erau deszăpezite cât de cât decent, în rest a fost dezastru. Şi nu mă refer doar la străduţele şi străzile secundare, ci la mari bulevarde, gen Dorobanţi ori Independenţei, pe care se putea circula doar pe linia de tramvai.
Poate că, de atâţia ani, ar fi trebuit şi Primăria şi firmele de deszăpezire să afle cum se face că în alte oraşe, la o zi după o mega-ninsoare, arterele principale sunt „la negru", adică se circulă pe asfalt curat, eventual umed, chiar şi la minus 15 grade, iar intersecţiile nu sunt blocate de munţi de zăpadă. Da, se lucrează cu foarte multe utilaje, se acţionează non-stop, se încarcă zăpada în camioane, se mută maşinile care incomodează şi apoi se aşează la loc, se aruncă zeci de tone de soluţie antiîngheţ şi de material antiderapant, dar carosabilul arată impecabil. Deci nu este imposibil.
Cum am mai spus-o, ceea ce s-a derulat în municipiu nu poate fi numită operaţiune de deszăpezire, ci o treabă făcută de mântuială, doar aşa, ca să fie, să se justifice cheltuirea unor bani (mulţi oricum) şi cam atât. A fost ceva mai bine faţă de deszăpezirea din iarna trecută, de exemplu, dar degeaba. Nu mai vorbesc de drumurile judeţene, lăsate în seama primarilor de comune, care au acţionat şi ei cu ce au avut şi cum au putut - cu ajutor de pe la posesorii de tractoare agricole din sate, şi asta pentru că CJ va organiza licitaţia pentru deszăpezire abia în februarie. Chiar e păcat că alegerile locale nu au loc iarna.