Mergi la conţinutul principal

Curtea Constituţională a cam dat-o de gard

 Mai ales că statul s-a asigurat ca SRI să fie superdotat cu aşa ceva, mai ales în contextul noilor vremuri, în care ameninţările teroriste devin o realitate cruntă în mai toată lumea. Evident, deşi e bine să previi şi să fii pregătit, România nu este o ţintă predilectă. Tocmai de aceea, SRI avea timp şi resurse să dea o mână de ajutor DNA-ului, DIICOT-ului sau altor parchete, pentru strângerea de probe în diferite cauze penale. 

"Analizând sesizarea, judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că expresia «alte organe specializate ale statului» este prea vagă. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici în mod expres, nici în mod indirect în cuprinsul Codului de procedură penală. De asemenea, norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii. Având în vedere aceste argumente şi caracterul intruziv al măsurilor de supraveghere tehnică, Curtea constată că este obligatoriu ca aceasta să se realizeze într-un cadru normativ clar, precis şi previzibil", se arată în motivarea CCR, ceea ce, până aici, e firesc. Cum la fel de firesc ar fi fost ca judecătorii CCR să recomande emiterea de urgenţă, de către guvern sau parlament, a unui act normativ care să clarifice ce vrea să spună legea cu expresia „alte organe specializate ale statului". Adică să spună clar şi răspicat ce alte organe ale statului pot face filaj, interceptări, înregistrări ambientale etc, mai ales că oricum acestea se pot face doar în baza unui mandat judecătoresc. Sau să spună, pur şi simplu, că SRI este cel care poate face asta.
Dar nu, CCR a aruncat în aer toate procesele şi dosarele aflate pe rol, spunând că toate probele strânse cu ajutorul SRI nu ar fi legale şi că, de acum încolo, SRI nu mai poate face nimic din ce făcea. Şi atunci, SRI ce să mai facă? Să urmărească terorişti, dar numai aşa, ca să se distreze, din moment ce nu mai poate strânge şi folosi probe împotriva lor? Acum, toată lumea cere - şi pe bună dreptate - aparatură şi oameni pentru a face ceea ce făcea până acum SRI. Toată lumea o să asculte pe toată lumea - DNA, DIICOT, Poliţie, parchete - doar pentru că CCR a transformat o expresie vagă într-un haos juridic fără precedent, din care, de fapt, pot câştiga doar penalii aflaţi în anchetă sau în curs de judecată, nicidecum oamenii cinstiţi. Asta dacă nu cumva o fi un haos "ţintit", aspect pe care doar timpul îl va lămuri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu