Mergi la conţinutul principal

Cum scăpăm de criminalii de pe şosele?

Un teribilist, un inconştient, un iresponsabil, care a scăpat cu doar câteva zgârieturi. Şi sunt pline şoselele de asemenea criminali ori potenţiali criminali.
Şi vor continua să fie, atât timp cât legea este mult prea blândă cu ei. Atâta vreme cât amenzile pentru încălcarea regulilor de circulaţie sunt încă mici, cât poliţiştii iau şpagă, cât pedepsele pentru condusul sub influenţa băuturilor alcoolice sunt blânde, iar cele pentru rănirea şi uciderea unor oameni nevinovaţi sunt cu suspendare, iresponsabilii vor continua să-şi facă de cap pe şosele.
Cum ar fi dacă amenzile pentru depăşiri neregulamentare sau pentru viteză cu 50 km/h peste limita legală ar fi, să zicem, de 2.000 de euro? Sau cum ar fi dacă şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice ar fi pedepsit automat cu închisoare cu executare, plus interdicţia de a mai conduce pentru 10 ani? Sau dacă urcatul băut la volan, alături de alţi pasageri, ar constitui infracţiune - de genul punerii în pericol a vieţii unei persoane? Sau cum ar fi dacă urcatul conştient ca pasager într-o maşină condusă de un şofer băut ar fi considerat la rândul său infracţiune, cu circumstanţe agravante, dacă alături de tine urci în maşină un copil? Sau dacă pedepsele pentru poliţiştii care iau şpagă ar fi automat duble şi numai cu executare, indiferent de valoarea mitei primite?
Sincer, m-am săturat să aud şoferi care se plâng că şi acum amenzile sunt mari. Că ar trebui raportate la salariile românilor, care sunt foarte mici. Nu, este clar că amenzile nu sunt mari, din moment ce foarte mulţi îşi permit să conducă, ca nebunii pe şosele, să depăşească pe linie continuă, să se urce băuţi la volan, să meargă cu viteză excesivă prin localităţi. De ce ţi-ar fi frică de o amendă uriaşă, din alt motiv decât acela că vrei din start să încalci regulile? De ce te-ar deranja cât de mare este pedeapsa, dacă nu vrei să dai niciun motiv pentru a ţi se aplica ţie? De ce, dacă ai respecta regulile, ţi-ar fi teamă de vreo sancţiune, oricât de mare ar fi aceasta?
Şi m-am săturat să aud scuza cu „păi nu avem autostrăzi, ca să avem condiţii civilizate de trafic, de aceea mergem cu viteză prin localităţi, de aceea depăşim aiurea pe cei care merg mai încet decât noi, pentru că altfel am face o zi până la Arad". Asta este ca şi cum ar fi normal ca, dacă nu ai bani, să te apuci să dai în cap oamenilor pe stradă. Aşa se scuză hoţii şi tâlharii.
Nu, lipsa autostrăzilor nu este un motiv să conduci iresponsabil şi să omori oameni nevinovaţi. Cât despre urcatul la volan după ce ai dat nişte pahare de alcool pe gât, chiar nu mai există nicio scuză. Este pură iresponsabilitate şi lipsă de respect faţă de lege şi faţă de viaţa altora.
Când vor înţelege politicienii că înăsprirea sancţiunilor şi pedepselor în privinţa circulaţiei pe drumurile publice nu înseamnă măsuri nepopulare, aşa cum se plâng toţi iresponsabilii, inconştienţii, teribiliştii şi cocalarii cu maşini puternice, ci pur şi simplu salvarea vieţilor unor oameni nevinovaţi?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro