Mergi la conţinutul principal

Cu ce vă are la mână Andreev?

Un contrast dureros, de vreo 9 hectare, care se întinde fix în inima oraşului.
Aşa arată acum fosta unitate militară "Caporal Muşat", preluată de Primăria Brăila de la Ministerul Apărării (în 2006, pe hârtie, în 2008, efectiv), odată cu restructurarea Armatei. Un contrast de 9 ha, ce reprezintă, practic, o imagine fidelă a Brăilei de astăzi, în care convieţuiesc şi se întrepătrund perfect bunul simţ cu mizeria şi nesimţirea, frumosul cu hidosul, interesul cu nepăsarea. Un contrast de 9 ha, din care se văd mai clar ca oriunde "profesionalismul" şi "dăruirea" de care sunt capabile autorităţile noastre locale atunci când este în joc interesul comunităţii.
Dar, să ne amintim! În 2006, când Primăria a preluat terenul, primarul de atunci, Constantin Cibu, se bătea cu pumnul în piept că a pus mâna pe o mină de aur. Ne promitea că va ridica un complex rezidenţial ca din poveşti, cu aproape 3.000 de apartamente, sedii de companii, parc, biserică, grădiniţă, şcoală. Concurs de idei, dezbateri publice, PUG-uri, PUZ-uri ... visuri, promisiuni. Şase ani pierduţi aiurea, căci proiectul n-a trecut niciodată de stadiul de machetă.
Pe la sfârşitul lui 2012, însă, când aproape nu mai exista nicio speranţă, CORA şi-a manifestat dorinţa să construiască acolo un hypermarket, iar terenul de la "Caporal Muşat" a revenit în atenţia opiniei publice. Numai că, la licitaţie, inexplicabil, Cora nu s-a mai prezentat. Au apărut, în schimb, de nicăieri, APAN MOTORS şi al său patron Mircea Andreev. Multe s-au mai şuşotit atunci pe la colţuri, despre cum a reuşit Andreev să pună pe fugă veneticii de la Cora. Dar primarul Aurel Simionescu şi consilierii locali s-au arătat atât de încântaţi de alternativa Andreev, încât orice comentariu părea de prisos.
În vara lui 2013, terenul s-a împărţit în două loturi, unul licitat de un dezvoltator imobiliar din Bucureşti pentru un cartier rezidenţial, celălalt, de 4 ha, licitat de Andrev, pentru un centru comercial, cu spaţii de petrecere a timpului liber, zone de alimentaţie publică, zonă dedicată copiilor, circulaţii pietonale largi, plus realizarea unui sens giratoriu şi a unei şosele care să străbată fosta unitate militară pentru a face legătura între Calea Călăraşilor şi Şoseaua Buzăului.
În vara aceasta, cartierul rezidenţial a fost inaugurat, zeci de brăileni s-au multat deja în casă nouă. Numai că, în loc să fie vecini cu cea mai modernă zonă a Brăilei sunt vecini cu buruienile, gunoaiele şi şobolanii. Andreev n-a făcut absolut nimic din ce a promis. A plimbat proiectul ăla prin CLM de i s-au rupt foile, a schimbat şi reschimbat clauze şi termene, de nici el nu mai ştie ce şi cum. Iar consilierii locali au stat drepţi şi i-au votat conştiincios toate mofturile. L-au mângâiat părinteşte pe creştet şi i-au dat ultimatumuri. Pe motiv că, deh!, e investitor local şi merită tot sprijinul. Mai nou, în cea mai recentă şedinţă CLM i-au aprobat şi ultima şmecherie: să demoleze cele trei clădiri de patrimoniu, pe care, chipurile, se zbătuse să le integreze în proiectul iniţial.
Nu v-ar fi ruşine! Câtor agenţi economici din oraşul acesta le-aţi acordat atâta clemenţă? Vă are cu ceva la mână, Andreev? V-a plătit cumva? V-a promis ceva, cândva? Ruşine!
Când toate administraţiile locale din lumea asta fac pe dracu-n patru să valorifice fiecare centimentru pătrat din zonele uşor accesibile, dotate cu utilităţi, când în toată lumea asta fiecare administraţie face tot ce-i stă cu putinţă să valorifice trecutul, clădirile vechi, istoria, cum v-aţi permis să vă daţi girul pentru demolare? Ce vă pasă vouă că ar trebui Andreev să scoată bani din buzunar pentru consolidare? Trebuia, prin contract, după preluarea de la MApN, municipalitatea să asigure paza? Trebuia, prin contract, după licitaţie, Andreev să asigure paza? TREBUIA!
Aţi închis ochii atâţia ani, e problema voastră! Nu vă acoperiţi acum incompetenţa, setea de bani şi nepăsarea cu această cârdăşie, care pur şi simplu mă îngreţoşează! De asta v-au ales brăilenii?!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro