Cred că devine tot mai clar că nimeni nu se mai poate ascunde, nimeni nu mai e protejat, nimeni nu mai are imunitate. Nu ştiu de unde au atâta curaj, atâta devotament şi atâta forţă, dar angajaţii DNA devin, încet-încet, nişte eroi - la fel ca şi judecătorii care judecă aceste dosare, la fel ca şi cei din DIICOT, care au avut ghinionul unei şefe care le-a stricat imaginea câştigată cu greu în ultima vreme. Îmi imaginez că a lucra în cadrul DNA - ca procuror ori poliţist - este un motiv de mândrie, o încununare a carierei şi o recunoaştere a caracterului axat pe dreptate şi corectitudine al celor care ajung să lucreze acolo. Evident, au fost şi vor mai fi şi câteva oi negre, dar per ansamblu, DNA a început să personifice ceea ce toată lumea aştepta de la această instituţie: luptătorul împotriva corupţiei şi a corupţilor de orice fel şi din orice partid politic. Cu atât mai mult acum, DNA are nevoie de susţinere, şi nu doar morală, ci şi materială, iar aceasta nu i-o poate asigura decât Guvernul.
Iar Guvernul Ponta, dacă tot doreşte să pozeze într-un susţinător al Justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei, ar trebui să susţină necondiţionat DNA, cel puţin la capitolul care-l priveşte direct: bugetul. Ei bine, în loc să nu existe niciun fel de piedici, nici măcar declarative la acest capitol, Guvernul se joacă de-a finanţarea DNA.
Cât credeţi că este bugetul DNA? 20 de milioane de euro în acest an. O sumă infimă, dacă ne raportăm la posibilităţile bugetare. O firimitură din zecile, sutele şi miliardele de euro care se fură în ţara asta la nivel politic. O părticică din suma confiscată de Justiţie de la Voiculescu, de exemplu. O treime din prejudiciul cauzat de fosta şefă a DIICOT şi ceilalţI inculpaţi dintr-un singur dosar referitor la retrocedări abuzive.
DNA a cerut în plus, pentru 2015, 5 milioane de euro. Cam o zecime din mita din dosarul Microsoft, de exemplu. O fi un capăt de ţară? Clar nu e, dar Guvernul a bugetat pentru DNA doar 22 de milioane de euro, adică 2 milioane de euro în plus. Şi asta cu greu, după ce s-a declanşat un întreg scandal legat de bugetul DNA pentru 2015. De ce n-a acordat Executivul cele 5 milioane de euro cerute? De ce n-a acordat 10 milioane? Să fie acolo, să angajeze oameni în plus, să lupte şi mai eficient cu corupţia. Ar fi fost un prilej al noului guvern Ponta să demonstreze că susţinerea activităţii DNA (dar şi a DIICOT şi a Justiţiei în general) este o prioritate absolută, pentru care banii de la buget nu sunt o problemă. Dar nu, nu e o prioritate. Mai prioritare sunt împărţirea funcţiilor în partid şi guvern, certurile dintre Dragnea şi Ivan, protocolul de guvernare cu PPDD şi cu partidul inexistent al lui Tăriceanu. Sunt convins că, dacă ar fi existat posibilitatea donării către DNA a celor 2% din impozitul plătit de angajaţi, aşa cum se poate face către ONG-uri, Direcţia Naţională Anticorupţie ar fi avut un buget triplu. Şi asta pntru că, spre deosebire de guvern, majoritatea oamenilor cinstiţi din ţara asta chiar apreciază munca şi rezultatele angajaţilor DNA.