Creşterea salariului minim va duce la scăderi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Creşterea salariului minim va duce la scăderi

Nu, nu este o măsură economică, oricât ar sări să mă contrazică beneficiarii direcţi ai acesteia. Nu este o măsură susţinută de performanţele economice - ale economiei româneşti în general ori ale fiecărei firme în parte - ci una forţată, care n-are legătură cu productivitatea angajaţilor, cu creşterea profiturilor ori a afacerilor companiilor. Singurii beneficiari garantaţi ai acestei măsuri vor fi bugetarii care au în prezent salariul minim - vreo 500.000, spune Guvernul. Ceilalţi aproape 1 milion de salariaţi, din sectorul privat, aflaţi în această situaţie, se bucură cam degeaba. Bun, există firme care-şi permit să majoreze salariul minim cu 150 de lei în 6 luni, există patroni care îşi tratează angajaţii ca pe nişte simple obiecte, gândindu-se doar cum să obţină un profit cât mai mare, dar majoritatea firmelor mici, care abia supravieţuiesc acum, după atâţia ani de criză, nu-şi vor permite o asemenea majorare - care, ca şi cost pentru companie, înseamnă vreo 300 de lei lunar, pentru fiecare angajat. Micile afaceri, care asigură salariile a sute de mii de oameni, nu vor putea suporta un asemenea cost, în contextul în care consumul nu-şi revine, cererea rămâne mică, economia nu creşte decât cu două-trei procente amărâte pe an, utilităţile se tot scumpesc, iar numărul de angajaţi este oricum limitat la minimum. Da, o companie precum Yazaki - să zicem - şi-ar permite, dar pentru o firmuliţă gen „Icsulescu" SRL, o asemenea măsură sună a dezastru.
Micile companii vor fi nevoite fie să facă noi disponibilizări - dacă mai au de unde -, fie să recurgă tot mai mult la metode de „muncă la gri", gen contract de muncă de 6 sau 4 ore, în loc de 8 ore pe zi, contracte de drepturi de autor ori direct cu PFA-uri. Sau, pur şi simplu, să tragă obloanele. În toate cazurile, încasările la buget vor fi şi mai mici decât acum: impozitele pe profit vor fi zero, pentru că şi profiturile se vor apropia de zero, investiţiile (chiar şi alea mici, care ar consta în achiziţia unui calculator sau a unui scaun de birou) vor fi zero, iar veniturile la fondurile de pensii, sănătate sau şomaj vor scădea inevitabil. Ceea ce sigur va creşte va fi şomajul şi, pentru cine mai are chef să rişte, evaziunea fiscală. Într-un final, măsura populistă a Guvernului se va întoarce fix împotriva salariaţilor şi, implicit, a statului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro