Explicaţia a venit de la noul vicepreşedinte al CJ Brăila, Ionel Avram: pur şi simplu, abia atunci se va finaliza procedura de achiziţie publică a acestui serviciu, procedură care s-a demarat abia recent. De ce aşa târziu? Oficialul CJ n-a mai lămurit şi această problemă. Doar că, totuşi, dacă va ninge mai devreme, „probabil se va uzita de situaţia de forţă majoră şi se va încerca să se achiziţioneze în regim de urgenţă acest serviciu, pentru deblocarea situaţiei". La fel de simplu, nu? Adio licitaţie, adio preţ scăzut! E forţă majoră, nu-i aşa?
N-o să înţeleg niciodată de ce procedurile de achiziţie a serviciilor de deszăpezire demarează abia toamna târziu. Nu se ştie oare că iarna începe la 1 decembrie? De ce nu încep aceste proceduri încă din primăvară? Sau chiar din iarna precedentă?! Sau cu un an înainte?!
Aşa cum nu înţeleg de ce licitaţia pentru manualele şcolare începe tot aşa, prin vară, cu puţin timp înainte de anul şcolar, astfel încât copiii, profesorii şi părinţii se trezesc că trebuie să înceapă şcoala fără manuale. De ce nu din primăvară sau din iarnă? Nu se ştie că anul şcolar începe, de fiecare dată, la jumătatea lunii septembrie, aşa cum iarna vine la începutul lui decembrie? Iar exemple aberante de acest gen sunt cu sutele, în fiecare an, de la drumuri asfaltate înainte cu o lună de a fi schimbate conductele de sub el, la studii de fezabilitate de milioane de euro, făcute doar ca să expire şi să fie actualizate pentru alte milioane de euro.
De fapt, toate aceste întârzieri, tergiversări şi amânări nu fac decât să creeze impresia că lucrurile sunt special aranjate în aşa fel încât toate aceste licitaţii să fie adjudecate de cine trebuie ori să se ajungă, în mod deliberat, la achiziţii directe, în regim de urgenţă, tot către cine trebuie. Asta dacă nu cumva e vorba de prostie crasă ori de indiferenţă, două variante la fel de condamnabile. Şi culmea e că, deşi în urma unor asemenea situaţii aberante, cei care au de suferit sunt întotdeauna contribuabilii, cei vinovaţi nu răspund niciodată, în niciun fel. Nici măcar cu o demisie.