Mergi la conţinutul principal

Ce-aţi făcut în ultimii 8 ani?

Aţi schimbat un preşedinte, vreo 6 premieri, doi-trei primari. Unii au făcut puşcărie, alţii au şi terminat-o, alţii au intrat din nou. Unul a fost preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, după care, vreo 7 ani, viceguvernator al BNR. Da, despre Bogdan Olteanu e vorba, cel care acum a fost înhăţat de DNA pentru o şpăguţă de 1 milion de euro (sau de două, nu e foarte clar) primită - printr-un intermediar - de la Sorin Ovidiu Vântu, pe vremea când acesta din urmă era mare mogul media şi mare miliardar. Adică în urmă cu 8 ani.
Dar asta nu e o problemă. N-am putut însă să nu remarc că, printre probele aduse de procurori, se găsesc şi nişte interceptări telefonice făcute atunci, în 2008. Adică în urmă cu 8 ani! Interceptări care, până acum, au stat undeva, bine ascunse, degeaba. Bine, înţeleg că poate nu erau suficiente probe la dosar, că abia declaraţiile de acum ale intermediarului şi ale lui Vântu au putut proba acuzaţia, dar totuşi... OPT ani? E mai mult decât orice pedeapsă executată de vreun corupt până acum în România.
Ce se întâmpla în 2008? Băsescu era preşedinte în primul mandat şi se gândea la al doilea, Tăriceanu era premier, Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi ambii se încălzeau pentru noi alegeri generale, iar Vântu era al treilea cel mai bogat român. Tăriceanu era naşul de cununie al lui Olteanu, iar Vântu se pregătea probabil să devină instrumentul care, peste vreun an, îi aducea lui Băsescu cel de-al doilea mandat, prin atragerea în capcană a lui Geoană.
Ce s-a mai întâmplat între timp? După 2010, Vântu a început să tot dea ochii cu justiţia, iar de prin 2012 şi cu puşcăria, loc în care este şi acum. Pe Bogdan Olteanu nu l-a mai deranjat însă nimeni, în toţi aceşti 8 ani. Nici pe naşul Tăriceanu.
Este bine că i-a deranjat acum. Este bine că se folosesc acum probe adunate în urmă cu 8 ani sau în urmă cu 18 ani, nu asta contează. Sper ca toţi corupţii şi hoţii care ne-au condus în ultimii 27 de ani să înfunde puşcăriile, pe baza a orice fel de probă, obţinută oricând în această perioadă.
Dar totuşi, n-are cum să te lase indiferent treaba asta: 8 ani? Ce-au făcut în aceşti 8 ani anchetatorii care au avut primii în mână şi la îndemână acele înregistrări? Atât de mult a luat rezolvarea misterului milionului de euro? Ce s-a făcut cu probele alea în tot acest timp? Unde au stat? Cine ştia de ele? Sunt întrebări la care anchetatorii de acum (sau şi de atunci) ar trebui să ofere răspunsuri sincere, dacă tot avem (sau vrem) Justiţie independentă. Poate lucrurile chiar sunt în regulă, dar trebuie lămurit complet acest aspect. Trebuie să ştim clar de ce un suspect de mare corupţie a fost lăsat să ocupe 8 ani funcţii atât de importante în statul român, pe salarii de mii de euro lunar. Şi asta eventual până să ajungem să ne întrebăm acelaşi lucru şi despre naşul său.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro