Mergi la conţinutul principal

Cadeeee!!! Dă-te, bă, că cadeee!!!

 E singura noastră şansă, dacă vrem ca, peste câţiva ani, când, probabil, industria şi agricultura nu vor mai avea unde să progreseze, să fim cotropiţi de hoarde de turişti, care să ne umple străzile, cafenelele, taxiurile, magazinele şi, de ce nu, buzunarele. 

Căci da, în doar câţiva ani, noi am putea fi unici în România, în Europa, în lume. Acropolele, Colosseum-ul, Petra vor păli în faţa noastră, nu vor avea nicio şansă. Şi asta, dintr-un motiv simplu. Lor le-au trebuit sute, mii de ani să se degradeze şi să devină muzee în aer liber. Brăilei i-au fost suficienţi 25. Ce mai, am putea fi un oraş unicat - o ruină veritabilă obţinută nu în milenii, nu în secole, ci în două decenii! Uluitor! Dacă ne iese, iar premise pentru asta sunt, străinii vor fi consternaţi în faţa miracolului! Unde ar mai avea ei norocul să vadă "live" prăbuşirea unui perete, distrugerea unui trotuar, surparea unei şosele chiar sub şina de tramvai... Oooo, nici nu vreau să mă gândesc ce succes incontestabil!
O singură greşeală am făcut până acum! Ne-am concentrat prea mult pe Centrul Vechi, fără să luăm în calcul potenţialul uriaş al blocurilor noi! Bine că, din când în când, mai cade câte o bucată de tencuială, se mai prăbuşeşte câte un balcon, evenimente din astea neaşteptate, care să ne reamintească mina de aur pe sub care trecem zi de zi nepăsători. Amintiţi-vă câte asemenea incidente s-au petrecut până acum numai în zona dintre Barieră şi Romarta Nouă - zona 0 a municipiului - şi n-au fost în niciun fel valorificate. Unde ne-a fost mintea! Dumnezeule! Ia, imaginaţi-vă, cum ar fi să cazăm turiştii exact în aceste blocuri, în aceste apartamente. Nu e greu! Putem! O simplă căutare pe site-urile agenţiilor imobiliare arată că sunt zeci de oferte de închiriat! Băgăm turiştii exact în ele, să vadă cu ochii lor cum cade molozul, să se delecteze cu zgomotul făcut de tencuială atunci când ajunge fix pe un autoturism. Chiar în blocul despre care am scris ieri am găsit câteva oferte, o nimica toată... de la 200 euro/lună garsoniera, la 500 de euro apartamentul ultramobilat şi utilat! Chiar aşa, la chiriile acestea, de unde să aibă bieţii proprietari bani pentru-un zidar!
Da! Să aducem turiştii în zona 0 să vadă minunile de Brăila! Blocuri de fiţe, din buricul târgului, cu faţade care cad, cu tencuială scorojită, cu balcoane din care se vede fier-betonul.
Putem, oameni buni! Putem! Doar să vrem asta şi să nu facem nimic, exact ca până acum!

P.S. Acest editorial a fost scris în litera şi spiritul Legii lui Dragnea privind defăimarea socială.
Aşadar, cum nu ştiu condiţia socială a proprietarilor din blocurile în cauză, n-am riscat să-i fac inconştienţi ori lipsiţi de bun simţ moral şi civic. Cum nu ştiu vârsta, etnia, pregătirea, averea celor din conducerea asociaţiei de proprietari, n-am riscat să-i fac incompetenţi. Şi, cum nu ştiu dacă funcţionarii Primăriei Brăila ori membrii CLM, în frunte cu şefii lor, constituie grupuri sociale, mi-a fost puţin teamă să-i descriu ca fiind laşi, corupţi, nepăsători, impertinenţi, dar, mai cu seamă, nesimţiţi.
Autocenzura, cea mai păcătoasă formă prin care să bagi pumnul în gura libertăţii. Asta ne aşteaptă dacă legea asta chiar va intra în vigoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro