Mergi la conţinutul principal

Cât de prin surprindere ne va lua prima zăpadă?

În ciuda surprinderii generale, curios, aceleaşi autorităţi încheie, an de an, contracte cu fel de fel de firme - de obicei aceleaşi - care să deszăpezească drumurile, fie ele locale, judeţene sau naţionale. Rolul firmelor, pe care atât ele însele cât şi autorităţile se fac că nu-l înţeleg nu este doar acela de a curăţa zăpada de pe drumuri, ci şi să prevină depunerea zăpezii în straturi prea mari ca să mai poată fi curăţată eficient. Ceea ce se poate face nu doar prin intervenţia utilajelor cu lame, cât mai ales prin stropirea străzilor cu material antiderapant şi substanţe antiîngheţ, încă de la primii fulgi de zăpadă.
Contractele cu firmele de deszăpezire prevăd plata unor sume de bani - consistente de altfel -, chiar şi în situaţia în care se poate întâmpla să nu ningă deloc. Nu la fel de mulţi bani ca atunci când efectiv se deszăpezeşte, dar faptul că utilajele respective sunt în aşteptare şi pregătite să intervină oricând, cel puţin teoretic, necesită o taxă de rezervare, să-i spunem aşa.
"Sigur că noi spunem întotdeauna că suntem pregătiţi, sunt aici şi utilajele. Povestea este că atunci când începe să ningă, tocmai atunci găsim că utilajul ăla mai făcuse nu ştiu ce treabă pe undeva. Am înţeles şi că trebuie să lucreze, că n-au de ce să le ţină dacă au de muncă, dar în acelaşi timp dotarea lor cu lamă în faţă şi cu sărăriţă în spate durează. Şi dacă începe să ningă azi şi lor le trebuie 12 ore până să le monteze, tocmai s-a bătut zăpada pe care ne chinuim s-o scoatem". Este declaraţia primarului Aurel Simionescu, după o inspecţie a utilajelor de deszăpezire.
De ce însă le permite Primăria firmelor cu care a încheiat contracte de deszăpezire să folosească utilajele în alte părţi, asta n-a mai explicat primarul. Dacă, totuşi, există această "dezlegare" pentru prestatori, există şi penalităţi pentru situaţiile în care aceştia nu sunt cu utilajele pregătite pe străzi încă de la primii fulgi şi apar la deszăpezire când deja e prea târziu? Mai ales că orice zăpadă se anunţă de către meteorologi cu cel puţin 12 ore înainte, aşadar motive de surprindere n-ar trebui să existe nicicând.
Şi totuşi, declaraţia primarului pare a fi făcută tocmai pentru a ne pregăti şi pentru o astfel de situaţie, inspecţia sa neavând darul de a tranşa lucrurile în favoarea normalităţii. Aurel Simionescu nu face altceva decât să le ofere firmelor de deszăpezire o eventuală scuză, un termen de graţie de 12 ore, timp în care balanţa se poate înclina decisiv ori spre o intervenţie eficientă, ori spre una tardivă. Şi, nu ştiu de ce, înclin să cred că şi în această iarnă "tardiv" va fi cuvântul de ordine. Asta doar dacă nu va ninge deloc, deşi, culmea, aşa cum spuneam, în România ninge.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro