Când am învăţat arta sinuciderii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Când am învăţat arta sinuciderii

Distrugem tot ce au construit înaintaşii şi nu suntem în stare să punem nimic în loc, ne adunăm în grupuri de interese şi ne dăm unii altora la gioale, pe unde apucăm, sub sigla propriului adevăr. Deprindem arta minciunii şi a trădării celui de lângă noi, inventăm în fiecare zi tehnici de supravieţuire în jungla trecerii prin această existenţă, dar ne uităm rădăcinile şi istoria. Cu siguranţă, "Arta sinuciderii", după cum a conturat Doru Viorel Ursu în cartea recent lansată la Brăila, reprezintă istoria necosmetizată a românilor, dar şi realitatea pe care o trăim zi de zi şi de care ne este încă teamă să o recunoaştem.
Lansarea acestei cărţi mi-a reamintit însă că sentimentul sinuciderii acestui neam m-a măcinat de ani de zile... După evenimentele din decembrie 1989, românii s-au sinucis zi de zi, de la primii "căpşunari" care au luat drumurile ţărilor calde, atraşi de mirajul unei vieţi mai bune, lăsându-şi pruncii de izbelişte, la exodul medicilor şi al cadrelor medii sanitare din Sănătatea românescă... De la desfiinţarea uzinelor, a fabricilor sau a şantierelor unde lucrau milioane de români, la ruinele care se întind acum la tot pasul, de parcă oraşele sau satele noastre au devenit cimitirele unor vremuri apuse, la plecarea tinerilor în căutarea unor noi locuri în care pot munci.
Când am învăţat arta sinuciderii? Poate atunci când am sperat de la un an la altul într-o viaţă mai bună şi am crezut în lozinci electorale, dar nu s-a întâmplat nimic bun şi ne-am resemnat. Când am uitat să trăim şi ne-am măcinat sănătatea şi tinereţea în vârtejul unor vremuri haotice, în care românii plonjau de pe blocuri în semn de protest şi nu era nimeni care să îi înţeleagă.
Sau când ne-am îngropat părinţii sau fraţii în cimitirul de la marginea satului, iar florile din curtea casei părinteşti s-au uscat sub privirile noastre, care deveneau din ce în ce mai însingurate...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro