Mergi la conţinutul principal

Câmpia cu dropii a cuvintelor

De-a curmezişul tăcerii, conturam un poem din petale plăpânde, cu aripi care se izbeau de geamul prăfuit al clepsidrei şi brusc, m-am trezit la realitate.
Câteva zile, m-am întors la magia cuvintelor şi la parfumul literelor proaspăt tipărite, adunate într-un târg de carte. La Festivalul de C'ARTE de la Brăila am întâlnit anul acesta oamenii frumoşi, care cioplesc opere în clipe de singurătate şi le înveşmântează cu sclipiri de rouă, furate din nopţi înstelate sau pictate cu raze împrumutate de la luna plină. Am întâlnit oameni care ştiu să descânte cuvintele şi să vorbească despre scriitorii de cărţi cu bucurie, aşa cum vorbesc despre prieteni. Câteva zile, poeţii, prozatorii sau criticii, cântăreţii şi artiştii care au trecut pragul Sălii Polivalente sau al celorlalte locaţii în care s-au desfăşurat manifestările acestui Festival de C'ARTE, au adus un plus de frumuseţe şi prospeţime oraşului scăldat în floarea de salcâm abia scuturată.
Nu spun că totul a fost perfect, că artiştii invitaţi în fiecare seară au susţinut concertele în cele mai bune condiţii sau că brăilenii s-au simţit confortabil la aceste spectacole desfăşurate într-un spaţiu restrâns, pe un hol al locaţiei, când dincolo de aceste manifestări, la doar câţiva paşi, exista adevărata sală polivalentă, spaţiu care, dacă ar fost utilizat, ar fi putut oferi o notă mai bună organizatorilor.
De ce toate concertele din cele trei seri ale festivalului au fost susţinute pe hol şi nu în sala polivalentă, este o întrebare retorică, iar eventualele răspunsuri ar veni prea târziu pentru a mai schimba acum ceva. Dar, suntem abia la a doua ediţie, încă experimentăm... Trecând peste toate stângăciile care ne caracterizează şi peste toate cârcotelile care apar după fiecare eveniment de amploare, Brăila a reuşit să strângă la un loc 33 de edituri din ţară, să parcurgă un adevărat maraton cultural în doar trei zile, în care au fost atinse aproape toate genurile, pentru toate gusturile, iar noi ne-am bucurat, aşa cum s-a putut, de lansări de carte, recitaluri de poezie, proiecţie de film, concerte muzicale, conferinţe, dezbateri, expoziţii şi întâlniri, la care au participat editori, scriitori, artişti, critici şi alte personalităţi culturale.
De ce să nu recunoaştem, acest târg de carte a reuşit să scoată din casă şi din faţa calculatorului copii, părinţi şi bunici, pentru bucuria de a se întâlni cu cartea, cu cartea scrisă. Bucuria aceea de a atinge hârtia şi de a simţi foşnetul literelor, iar târziu, în noapte, de a întoarce cartea cu burta pe pernă sau de a pune un semn, pentru a nu uita câte pagini am citit...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro