Cadrele didactice brăilene intră în grevă generală din 31 mai, iar în semn de solidaritate se vor alătura protestelor membrii "Sanitas" şi funcţionarii publici. Sindicatul Învăţământ Brăila (SIB) a stabilit programul protestelor după ce toţi liderii sindicali au prezentat situaţia exactă din şcoli privind participarea la grevă. "Din rezultatele pe care le avem, am depăşit cu mult 50% dintre membrii de sindicat care au semnat pentru grevă. Din punctul meu de vedere şi al sindicatului pe care îl conduc, luni, 31 mai, la Brăila este grevă generală în învăţământ, se boicotează bacalaureatul şi nu se încheie mediile, în perspectiva îngheţării anului şcolar", a declarat Valeriu Partene, liderul SIB.
Federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater"- arată într-un comunicat de presă că au luat act de presiunile exercitate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului asupra membrilor de sindicat, prin intermediul conducerii inspectoratelor şcolare şi unităţilor de învăţământ, în vederea blocării participării acestora la greva generală care debutează în data de 31 mai. În egală măsură, federaţiile sindicale au luat act şi de intenţiile ministerului şi inspectoratelor şcolare de a-i înlocui pe membrii de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane, în vederea desfăşurării examenelor naţionale. "Atragem atenţia că dreptul la grevă este prevăzut şi garantat de Constituţia României, de legislaţia în vigoare, precum şi de pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale în materie, ratificate de România sau la care România este parte. Astfel, toate presiunile exercitate de MECTS şi conducerea instituţiilor din subordine sunt ilegale şi ne rezervăm dreptul de a formula plângeri penale împotriva persoanelor care se fac vinovate de exercitarea acestor presiuni. În plus, potrivit art. 53 teza a II-a din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, «Conducerea unităţii nu poate încadra salariaţi care să îi înlocuiască pe cei aflaţi în grevă». În consecinţă, înlocuirea membrilor de sindicat participanţi la grevă cu alte persoane, este de asemenea ilegală", se arată într-un comunicat remis presei de către federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.
Partene: "Mi-e teamă că vom eşua"
La Brăila, liderul sindical a arătat că nu se va ajunge la plângeri penale împotriva directorilor de şcoli sau a conducerii inspectoratului Şcolar Judeţean, chiar dacă a arătat că au fost şi aici presiuni asupra membrilor de sindicat. "Lucrurile sunt împărţite în ceea ce priveşte participarea la protestul din 31 mai, deoarece în urma presiunilor extraordinare care s-au făcut de la nivelul cel mai înalt, de la Ministerul Educaţiei, şi nu mă feresc să spun, şi de la nivelul administraţiei judeţene, foarte mulţi oameni au ales să nu semneze pentru grevă. Mi-e teamă că vom eşua. Nu voi face plângeri penale pentru că atât administraţia judeţeană de la Inspectoratul Şcolar cât şi directorii de şcoli sunt colegii noştri, dar fiecare trebuie să poarte responsabilitatea acţiunilor sale. Le recomand colegilor mei din învăţământ să aibă tăria de caracter şi să meargă mai departe, deoarece opinia mea personală este aceea că, prin măsurile de austeritate, Guvernul nu va rezolva sub nicio formă problema crizei. Peste o lună, două, ne vom trezi că au crescut şi taxele, TVA-ul va exploda, majorarea cotei unice sau trecerea la impozitare progresivă şi alte asemenea măsuri", a declarat Valeriu Partene. Pe de altă parte, acesta s-a arătat mulţumit de rezultatul întâlnirii pe care reprezentanţii celor patru uniuni judeţene sindicale (CNSLR "Frăţia", BNS, CSDR, Cartel Alfa) le-au avut vineri cu parlamentarii brăileni Ion Rotaru (PSD), Mihai Tudose (PSD) şi Viorel Balcan (PDL). "Din punctul nostru de vedere întâlnirea s-a desfăşurat în condiţii normale, parlamentarii PSD s-au angajat să susţină moţiunea de cenzură şi să nu accepte măsurile de austeritate ale Guvernului", a declarat Valeriu Partene, în calitate de preşedinte al Uniunii Judeţene CNSRL "Frăţia" Brăila.
Sindicatul Judeţean Sanitas Brăila şi-a exprimat de asemenea dezacordul faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvernul României, fapt pentru care luni va declanşa greva de solidaritate, între orele 7 şi 15. "Vor fi organizate comitete de grevă, cu întreruperea activităţii în intervalul 7-15, când vor fi asigurate numai urgenţele la Unitatea de Primiri urgenţe. La toate intrările în spitale se va face, pe cât posibil, o triere a pacienţilor şi vor fi primite numai urgenţele. Am convenit cu medicii să nu consulte şi să nu interneze bolnavi cronici. Cabinetele medicale din Policlinică vor fi închise. Marţi, 1 iunie, cadrele sanitare vor participa la un miting organizat în faţa Prefecturii, urmând apoi declanşarea grevei generale, în perioada asumării răspunderii Guvernului în Parlament", a precizat Aurelia Chelariu, preşedintele interimar al "Sanitas" Brăila.
Miting pe 1 iunie
Uniunea Judeţeană CNSLR "Frăţia" Brăila, filiala Judeţeană BNS Brăila, Uniunea Judeţeană CSDR Brăila şi Uniunea Judeţeană Cartel Alfa Brăila organizează un miting de protest marţi, 1 iunie, pe platoul din faţa Prefecturii, între orele 11.00 şi 13.00. Organizatorii se aşteaptă ca la mitingul de protest organizat faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului prin care se diminuează salariile în sistemul bugetar cu 25%, pensiile cu 15%, indemnizaţia pentru creşterea copilului cu 15% etc, să participe peste 1.500 de sindicalişti din sectoarele învăţământ, sănătate, administraţie publică, energie electrică, servicii, structuri de ordine publică, pensionari.