* între timp, la nivel de județ, se fac pregătiri pentru organizarea unei licitații pentru desemnarea unui nou operator unic care să preia activitatea abandonată de RER SA
După ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a declarat stare de alertă, ca urmare a plecării din Brăila a operatorului unic de salubritate RER SA, Primăria Brăila a avut posibilitatea să organizeze o licitație în procedură de urgență pentru găsirea altui operator, pentru ca gunoaiele rămase nestrânse de la populație și agenții economici să poată fi ridicate cât mai repede posibil. În acest fel, se elimină riscul izbucnirii unor epidemii din cauza deșeurilor acumulate în curți și pe străzi în această perioadă caniculară.
Primarul Marian Dragomir a anunțat, pe pagina personală de Facebook, că, în cursul zilei de astăzi, miercuri, 12 iunie, a fost semnat un contract provizoriu, pe perioadă limitată, cu firma ECO SA. După cum se știe această firmă se află în subordinea Primăriei Brăila și a activat în domeniul salubrității până în luna martie a anului trecut, când a intrat în vigoare contractul cu operatorul unic RER SA. ECO și-a păstrat cele șase autogunoiere pe care le avea în dotare, astfel că poate reactiva din nou pentru a nu lăsa Brăila să fie îngropată în gunoaie.
Primarul Dragomir a anunțat că S.C. ECO S.A. va colecta astfel:
- în zilele lucrătoare în două schimburi, de la ora 05.00 până la ora 22.00
- sâmbătă și duminică până la ora 15.00
PROGRAM DE COLECTARE
JOI - SCHIMBUL 1 - Vidin, Progresul blocuri, ANL, C. Galați, Gării, Obor, Hipodrom, zona dintre Dorobanti / Roșiori de la C. Călărașilor pâna la 1 Decembrie 1918, zona de case Pisc și Brăilița
JOI - SCHIMBUL 2 - Viziru si Buzăului zona de blocuri , zona blocuri Str. Miorita, Bd. Independeței (pe partea dintre CEC)
VINERI - Centrul Orașului, Chercea, Lacu Dulce, zona de blocuri Călarași IV
SÂMBĂTĂ - Viziru, Buzăului, Călărași IV zona de case
DUMINICĂ - Izlaz, Comorofca
”De la societățile comerciale se va prelua gunoiul conform programului de mai sus. Apoi, cel târziu duminică dimineața vom anunța programul pentru saptamâna viitoare. Vă rog să anunțați vecinii astfel încât să putem colecta. Este posibil să mai apară unele întârzieri sau disfuncționalități dar le vom rezolva pe toate. Vă multumesc mult pentru înțelegere și răbdare”, a transmis primarul Dragomir.
După cum v-am mai informat, firma RER a anunțat încă din martie a.c. că va mai activa în Brăila doar până pe data de 10 iunie, inclusiv. Motivul invocat a fost că, din cauza inflației și a scumpirilor din ultima perioadă, a ieșit pe pierdere la sfârșitul anului trecut. RER a solicitat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea Brăila să majoreze tariful perceput de la populație și agenții economici, astfel încât activitatea de salubrizare a municipiului și județului să devină profitabilă. ADI ECO a refuzat, însă, majorarea tarifului și a dat în judecată RER, solicitând în instanță neacceptarea rezilierii unilaterale a contractului aflat în vigoare. Tribunalul Brăila i-a dat dreptate ADI ECO Dunărea, obligând RER SA să își continue activitatea la Brăila, însă, chiar și așa, firma de salubritate și-a încetat activitatea începând de marți, 11 iunie. RER a transmis că decizia instanței din Brăila nu este definitivă și că va face apel la instanțele superioare.
În prezent, după cum a precizat primarul Marian Dragomir, toate primăriile din județ pot proceda la fel ca Primăria Brăila, în sensul încheierii de contracte provizorii cu alți operatori de salubritate. Între timp, ADI ECO Dunărea, instituție ce reprezintă interesele tuturor primăriilor din județ, a demarat procedura pentru organizarea unei licitații pentru desemnarea unui nou operator unic care să preia pe termen lung activitatea abandonată de RER SA.
”Acestea sunt prevederile legale și trebuie sa le respectăm”, a subilinat primarul Dragomir.