Este vorba despre acea zonă care ar trebui să reprezinte cartea de vizită a oraşului cu salcâmi, dar care a fost invadată de gunoaie, de buruieni, de nesimţirea locatarilor năpădiţi de şobolani şi de şerpi, dar şi de indiferenţa autorităţilor locale.
Prieteni adevăraţi sau doar de pe Facebook, aproape 300 de brăileni au fost prezenţi sâmbătă la Ceasul din Piaţa Traian şi, cu un efort minim, au demonstrat că se poate schimba înfăţişarea unei străzi, că o zonă a urbei încărcată de legenda Brăilei de altădată, poate redeveni un loc de promenadă, dacă vedem mai întâi gunoiul din oraşul nostru şi apoi bârna din ochii altuia. Voluntari de toate vârstele, brăileni cu simţ civic, adevăraţi gospodari, printre care s-au strecurat şi câteva autorităţi din administraţia locală, au pus umărul la treabă şi au demonstrat că "Murdar-curat" nu este doar o campanie de primăvară, lansată de caricaturistul Costel Pătrăşcan, ci şi un pas spre visul Brăilei de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021. La această acţiune, care i-a mobilizat pe frumoşii visători ai acestui oraş, am înţeles că încă nu este totul pierdut pentru noi. Am înţeles că, dincolo de lehamitea generală, dincolo de hoţia şi trocurile politice care au pus stăpânire pe acest oraş, printre noi încă mai există oameni cu spirit civic. Încă mai există iniţiativă şi chiar a înmugurit acea speranţă că putem reda strălucirea de odinioară bătrânului oraş de la Dunăre. Un singur om a reuşit să strângă sâmbătă în jurul lui sute de prieteni şi să declanşeze o acţiune de salubrizare şi ecologizare a Brăilei.
Costel Pătrăşcan nu este nici primarul oraşului, nici consilier, deputat sau senator, dar a reuşit să mobilizeze sute de brăileni şi să demareze curăţenia de primăvară într-o zonă în care autorităţile locale pasau motanul de la unii la alţii de ani buni şi invocau pretexte pentru a-şi ascunde incompetenţa sub preşul promisiunilor. Caricaturistul Costel Pătrăşcan a demonstrat sâmbătă, cu zâmbetul pe buze, că la Brăila, o mână de prieteni pot face mai multă treabă decât autorităţile locale şi firmele de salubrizare pe care le plătim cu vârf şi îndesat. Ce-ar fi să ne sunăm cunoştinţele şi prietenii, să lansăm apeluri pe reţelele de socializare şi, în loc să încingem grătare şi să dăm muzica tare în faţa blocului, să începem şi noi curăţenia de primăvară?