Mergi la conţinutul principal

Brăila atât de aproape, pe cât de departe de Sibiu

Ei bine, acest om a făcut minuni în Sibiu. Ca să dau doar un exemplu, el este cel care a venit cu ideea de capitală culturală europeană în vremea când România nu era nici măcar membru UE. Nu numai că a venit cu ideea, dar a luptat pentru ea şi a reuşit. Ştiam că revoluţia culturală din Sibiu a început cu Festivalul de teatru care s-a internaţionalizat ca acum să ajungă un fenomen la nivel mondial. Dar, oameni buni, ce-am putut să aud la emisiunea lui Rareş Bogdan m-a lăsat fără cuvinte! Vă ofer doar câteva cifre: 437 de spectacole selectate din 15.000 propuse din toată lumea, în doar câteva zile...65.000 de spectatori în zeci de locaţii, ZILNIC. Bilete vândute on-line în toată lumea....Impresionant! Dintr-un oraş cenuşiu, îmbâcsit, prăfuit, Sibiul, cu al său centru istoric, cu ale sale festivaluri care ating toate artele, toate genurile de muzică, a ajuns centrul turismului cultural din România. Indiscutabil! Ceea ce însă nu se ştie este procentul uriaş pe care municipiul Sibiu, cu al său primar, cu ai săi consilieri, îl alocă de ani de zile culturii: 12% din bugetul total. Ceea ce şi mai puţină lume ştie este că acest 12% se transformă în 16% din total venituri pentru municipalitate. Aşadar, la Sibiu, Constantin Chiriac a făcut cultura profitabilă. Sigur, Chiriac nu putea face acest lucru singur. El a avut sprijinul primarului Klaus Iohannis, al consilierilor municipali şi iată că, investind în cultură, oraşul Sibiu este în câştig, la propriu. Şi alături de bugetul municipalităţii sunt în câştig hotelierii, cârciumarii, în general toţi agenţii economici care au ceva de vânzare. Iar roata profitului se învârte...Cât despre sibieni, imaginaţi-vă cam cum ar fi să trăiţi într-un astfel de oraş!
Să revenim cu picioarele pe pământ. Brăila, 1,6% din bugetul municipalităţii alocat culturii! Apropo de asta, Constantin Chiriac i-a povestit lui Rareş Bogdan că a fost de câteva ori membru în comisiile care acordau titlul de capitală culturală europeană. "Oraşele care aveau alocat sub 2% din buget pentru cultură, le excludeam din start", a declarat Chiriac la "Jocuri de putere". Ei bine, cu acest om genial, primarul Aurel Simionescu, însoţit de Lucian Sabados, directorul Teatrului Maria Filotti, dar şi de alţi membri fondatori ai asociaţiei Brăila 2021, s-a întâlnit de curând. Stau şi mă-ntreb, oare l-o fi întrebat pe primarul nostru cât valorează cultura în Brăila? Nu ştiu! Ce ştiu este că, indiferent ce-ar spune scepticii, Brăila are destule atuuri. Pe lângă Dunăre, povestea cu minorităţile şi centrul istoric, sunt clădiri renovate în mandatul lui Gheorghe Bunea Stancu dar care stau nefolosite şi care ar putea deveni locaţii de spectacole. Festivalul de teatru poate deveni mult mai puternic şi mai interesant pentru spectatori. Şi pentru asta Lucian Sabados ar trebui să se ţină "ca scaiul" de Constantin Chiriac, dacă are nevoie de idei şi uşi deschise. Celelalte festivaluri, de jazz, de muzică uşoară, folk ar trebui, de asemenea, să crească în calitate astfel încât măcar românii, dacă nu şi străinii, să-şi dorească să vadă "live" recitaluri ale unor vedete internaţionale. Şi festivalul Darclee ar putea fi îmbunătăţit, iar altele noi ar trebui gândite, din start, la un nivel calitativ superior nu doar bifate că s-au făcut. În acest context, Constantin Chiriac a subliniat foarte clar că la Sibiu calitatea a primat, iar spectatorul a fost educat în acest sens, nu s-a mers pe comercial, spre satisfacţia neamului prost. Calitatea însă costă, iar cu 1,6% din buget, nici măcar nu se va urni demanelizarea Brăilei, darămite să vorbim despre o candidatură serioasă pentru 2021.
Din punctul meu de vedere cu asta trebuie început: bugetul alocat culturii. În al doilea rând, ce n-are Brăila este acel sistem care la Sibiu a fost pus pe roate de primarul Klaus Iohannis, după cum a afirmat Chiriac, astfel încât acum, indiferent cine-i în vârful primăriei lucrurile merg înainte. La Brăila, sistemul este blocat, are roţile ruginite şi încremenite în birocraţie, consilierii municipali, ca şi cei judeţeni nu dau doi bani pe cultură, nu dau doi bani pe Brăila, capitală culturală europeană, nu ştiu nici măcar să viseze frumos. În fond, de la un vis la realitate este doar un pas! Constantin Chiriac a demonstrat-o, iar Sibiul este dovada.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro