Mergi la conţinutul principal

Brăila şi refugiaţii - un experiment util

Aceasta este concluzia care se poate trage după publicarea, pe 1 aprilie, a textului „Tabără de refugiaţi la Caporalul Muşat", în care se oferea şi o alternativă: primirea în gazdă a unor refugiaţi, contra sumei de 200 de euro lunar, pe care i-ar acorda statul. Desigur, foarte mulţi cititori au înţeles că a fost vorba despre o păcăleală de 1 aprilie, dar unii brăileni au luat în serios textul şi aşa-zisa propunere a autorităţilor - lucru de care nu trebuie să le fie ruşine şi în urma căruia nici nu trebuie să se supere. Ba dimpotrivă.
Peste 20 de brăileni şi-au arătat disponibilitatea de a găzdui refugiaţi, în apartamente ori case pe care le deţin, dar care sunt nelocuite, numărul total de persoane ce ar fi putut fi cazate apropiindu-se de 120. Patronul unei firme chiar s-a oferit să primească 22 de refugiaţi - şi nu pentru banii promişi. O persoană fizică, ce deţine o casă de 5 camere la ţară, ar fi primit 10 refugiaţi. Şi sunt doar două exemple, fără a da nume (totul rămâne confidenţial).
Cu siguranţă, dacă textul respectiv nu s-ar fi publicat pe 1 aprilie sau dacă ar fi fost chiar o ofertă reală în acest sens din partea autorităţilor, garantat numărul celor dispuşi să primească refugiaţi ar fi fost cu mult mai mare.
Însă textul de ieri s-a dovedit a fi un experiment social, unul chiar reuşit. „Ar primi românii refugiaţi?". Cu certitudine, da. Nu toţi, nu în orice condiţii, dar DA. Şi este clar că sunt mulţi români care ar face asta - pur şi simplu din milă sau pentru nişte bani. Nu neapărat pentru 200 de euro de persoană găzduită, cum scria în text, dar sigur şi pentru 100 de euro s-ar găsi suficienţi vountari. Poate că ar fi o idee ce ar putea fi preluată de autorităţi. La urma urmei, dacă aceasta ar fi cea mai liniştită metodă de a-i primi pe cei 6.000 de refugiaţi alocaţi României, de ce nu? Promitem că cedăm ideea gratis.

Pacaleala de 1 aprilie o gasiti AICI: http://www.obiectivbr.ro/tabara-de-refugiati-la-%C2%ABcaporalul-musat%C2%BB_id113945

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro