Mergi la conţinutul principal

Are şi Ponta o dată dreptate!

Da, este - şi era de multă vreme - tot mai clar că România nu este dorită în Spaţiul Schengen. În ciuda criteriilor tehnice îndeplinite, în ciuda faptului că, teoretic, nu exista niciun motiv pentru a nu fi primiţi, în ciuda tuturor eforturilor noastre de a îndeplini condiţiile "ca la carte", există ţări care s-au opus şi se opun aderării noastre la spaţiul european fără frontiere. Printre ele, Olanda, ţara care gestionează majoritatea covârşitoare a pensiilor private ale românilor, şi care va avea preşedinţia Uniunii Europene anul viitor.
De data asta, chiar dacă Opoziţia susţine că, de fapt, tocmai situaţia penală a premierului este motivul principal pentru care nu suntem acceptaţi în Spaţiul Schengen, Ponta are dreptate. Oricum ar sta sau ar fi stat lucrurile, România ar fi fost lăsată tot pe dinafară. Se găsea oricum un motiv, dacă nu la noi - care, să spunem, am fi fost ireproşabili din toate punctele de vedere ne-tehnice, dar nu suntem -, atunci la bulgari, care sunt mult în urmă în privinţa luptei anticorupţie de la ei.
Dar, cum spuneam, ni se pot reproşa şi nouă multe. Principalul motiv al neprimirii României în Schengen se regăseşte în Parlamentul nostru. Toate acele superimunităţi de care se bucură penalii din Parlament, toate acele respingeri ale cererilor de urmărire penală, de trimitere în judecată ori de arestare preventivă cântăresc enorm. Toate acele atacuri revoltătoare la adresa Justiţiei ale preşedintelui Senatului nu au darul de a ne face o ţară civilizată, din punctul european de vedere.
Însă, la momentul actual, Ponta este realist: nu are rost să ne mai căciulim atâta în faţa unora care oricum nu ne vor în acel spaţiu exclusivist numit Schengen. Ne-au primit în UE, cu chiu cu vai, de unde oricum nu ne mai pot da afară, dar gata! Chiar este momentul să ne luăm gândul de la Schengen şi să ne împăcăm cu ideea că vom putea trece "dincolo" doar după verificarea unui act de identitate la graniţele ungară, bulgară şi greacă. Putem trăi, călători şi emigra cu asta. Probabil, până va ajunge şi România să fie în sfârşit acceptată, Spaţiul Schengen, aşa cum îl ştim noi acum, oricum nu va mai exista.
Nu suntem doriţi de unii, care oricum vor avea tot timpul ceva să ne reproşeze. Şi pe bună dreptate. Dar vina pentru asta este împărţită. Eşecul Schengen nu este unul doar al lui Victor Ponta, al actualului Parlament şi al actualei Puteri. Este deopotrivă al fostei coaliţii de guvernare patronată de PDL, este al fostei alianţe USL, a cărei bomboană de pe colivă a fost încercarea de demitere, cu orice preţ, a lui Băsescu, este un eşec al fostului preşedinte Traian Băsescu, este un eşec al actualului ocupant al fotoliului de la Cotroceni. Este un eşec major general, al întregii clase politice româneşti. Doar unul dintre multe altele.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu