Şi totuşi, o temă de strategie tinde să devină comună pentru marea campanie electorală ce abia a început: "Dilema acestor alegeri prezidenţiale este dacă ele vor fi pro sau contra Băsescu, aşa cum crede Ponta şi cum vrea să-i facă pe români să creadă sau dacă vor fi pro sau contra «toată puterea la PSD», aşa cum mi se pare mie că este real. De aceea discutăm cine este contra PSD, nu cine este sau nu de dreapta" - declara, zilele acestea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, care ştie ce spune, pentru că întreaga campanie a fostei USL, de răsturnare a guvernului Ungureanu şi de câştigare a alegerilor locale şi generale din 2012, s-a bazat pe un singur mesaj: anti-PDL şi anti-Băsescu.
"Ponta este deja în campanie, eventualul candidat al dreptei are un handicap că va intra din iulie, aşa că, măcar să fie unul susţinut de toţi. Este esenţial ce a spus Crin Antonescu (...) nu are importanţă ce program avem, ci să fim hotărâţi să blocăm accesul PSD la funcţia prezidenţială (...) Să fie o simplă alianţă anti-PSD, să blocheze ajungerea la toate pârghiile puterii a PSD, a lui Victor Ponta", spune, la rândul său, Traian Băsescu.
Prin urmare, lucrurile devin tot mai clare pentru alegerile din noiembrie: va fi un vot pentru sau împotriva PSD. Nu va conta ce va (vor) spune candidatul (candidaţii) dreptei, ce program electoral va (vor) avea ori ce mesaj va transmite Ponta din postura de posibil viitor preşedinte, nu va conta cum a guvernat, din aprilie 2012, actualul premier. Totul se va rezuma la opţiunea "anti", aşa cum s-a întâmplat la toate alegerile prezidenţiale din ultimii 20 de ani: anti-Geoană (sau anti-Vântu) în 2009, anti-Năstase în 2004, anti-Vadim în 2000 ori anti-Iliescu în 1996. De data aceasta va fi anti-PSD (ori anti-Ponta). O opţiune foarte simplă, la prima vedere, care transformă clasica dilemă "Eu cu cine votez?" în veşnica problemă "Eu împotriva cui votez?".