Iar dacă Marian Căpăţână a ajuns să folosească tonul acesta, e clar că lucrurile chiar sunt extrem de grave şi că declaraţiile liniştitoare date până acum atât de fostul preşedinte CJ Viorel Mortu, cât şi de actualul, Ionel Epureanu, în ceea ce priveşte soarta spitalului TBC, nu reflectă, de fapt, realitatea. Îl cunosc de prea mulţi ani pe Marian Căpăţînă (un tip echilibrat, în niciun caz genul care să exagereze sau să facă aiurea valuri) ca să nu mă îngrijoreze poziţia lui. De unde precipitarea asta!? De ce acum, dintr-odată, a devenit spitalul TBC subiect crucial pentru administraţia locală, demn de semnalat preşedintelui ţării?
O scurtă discuţie telefonică şi m-am lămurit: termenul la care expiră contractul de închiriere este 3 mai 2016, şi nu 3 mai 2017, aşa cum s-a vehiculat până acum. Adică peste fix 49 de zile. Dumnezeule, înţelegeţi?
Înţelegeţi că, dacă vrea, peste fix 49 de zile, proprietarul clădirii poate să ne pună bolnavii în braţe, să ne spălăm pe cap cu ei! N-ar fi primul caz din ţară, amintiţi-vă imaginile de coşmar din 2013, din Timişoara, unde tot în urma unei retrocedări, zeci de copii bolnavi, cu afecţiuni grave, au fost evacuaţi în grabă de membrii unui clan interlop. E greu să uit cum zeci de ambulanţe au început să-i care, ca într-un exod dureros de trist şi nedrept. Evident, lucrul acesta nu s-ar putea întâmpla şi la Brăila, proprietarii spitalului nostru sunt, totuşi, oameni cu frica lui Dumnezeu. Dar, şi dacă s-ar întâmpla, ar putea cineva să-i condamne? Autorităţile noastre au avut la dispoziţie atâta amar de vreme să rezolve situaţia. Şi ce-au făcut? Au tratat subiectul fie în zeflemea (gen Stancu - "are în ea microbul TBC, n-au ce face cu clădirea", "sunt la mâna noastră, să înceapă să caute un cumpărător care să facă dovada că are banii şi le dau eu 1 leu în plus"), fie piano (toţi cei care i-au urmat - "negocierile continuă, suntem bine, discutăm, suntem în grafic"). S-a tăcut voit, într-o încercare disperată de muşamalizare a jocurilor lui Bunea Stancu. Căci şi spitalul acesta, ca de altfel toate investiţiile în sănătate făcute sub semnătura lui, este tot o moştenire grea şi încâlcită.
Da, aceasta e realitatea, ani întregi a lăsat să se înţeleagă că-i are la degetul mic pe noii proprietari, cheltuind cu nemiluita bani publici în investiţii majore, într-o clădire care nu era a noastră - circa 3 milioane de lei, din care o parte importantă a mers către "Concivia", şi plătind lunar o chirie la fel de consistentă - 5,700 euro/lună.
L-aţi "conservat" pe Stancu! Să vă văd cum "conservaţi" bugetul judeţului. Căci, vă-nchipuiţi ce "liniştit" vor decurge de aici înainte negocierile, când suntem cu sula-n coaste! Pentru că, mai tragic, şi mai grav ca la Timişoara, noi chiar nu avem un plan "B".