Mergi la conţinutul principal

Amenzile se dau, nu se anunţă

Cum spuneam, bună iniţiativa, DAR... Dar ce-a făcut până acum Primăria? De ce nu i-a amendat ieri, sau anul trecut, sau acum 2 ani sau în fiecare lună scursă în ultimii ani? Pentru că, hai să fim serioşi, degradarea acestor clădiri nu s-a întâmplat peste noapte, este o situaţie care trenează de ani şi ani de zile. Timp în care Primăria nu doar că putea să-i amendeze „la foc automat" pe proprietari - oricare ar fi fost aceştia (şi dacă este vorba de Ambasada Italiei sau de unii de prin Israel, ce?) - dar ar fi putut merge chiar până la exproprierea acestor clădiri, în interes public - cum ar fi reabilitarea Centrului vechi şi salvarea unor clădiri monument istoric - contra unei sume stabilite la valoarea pieţei, după care putea să se judece cu eventualii nemulţumiţi până se săturau. Legea e destul de simplă în cazul exproprierilor pentru o utilitate publică, totul era să existe o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens - lucru valabil chiar şi în cazul în care asupra unei clădiri existau diverse litigii. Scopul ar fi fost însă atins: acela de a reda zonei un aspect civilizat şi, înainte de orice, unul în care se asigura integritatea fizică a clădirilor şi, deopotrivă, sau mai ales, a trecătorilor.
Ceea ce vreau să spun este că, dacă autorităţile locale doreau într-adevăr să rezolve problema imobilelor abandonate din Centrul Vechi, o puteau face de mult. Pârghii legale existau, nu era nevoie să aştepte până în luna mai 2015, pentru a se decide că, în sfârşit, se dau nişte amenzi. Sau că urmează să se dea, nu e foarte clar începând de când. Cât timp autorităţile locale se limitează doar la a-şi anunţa intenţiile, situaţia Centrului Istoric va rămâne aceeaşi mulţi ani de acum înainte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro