Sunt acele studii care, teoretic, sunt absolut obligatorii înainte de a se demara o investiţie publică şi care nu sunt deloc ieftine - costă de la câteva sute de mii de lei la milioane de euro.
În practică, ele doar lasă impresia că urmează o investiţie publică, pentru că, în marea majoritate a cazurilor, investiţiile nu se mai realizează. Şi, culmea, în foarte multe dintre cazuri, studiile de fezabilitate respective sunt „actualizate", deoarece valabilitatea unui asemenea studiu expiră în 3 ani, actualizare care costă din nou nişte sute de mii de lei sau milioane de euro. Şi asta, din nou, pentru a lăsa impresia realizării unei investiţii de interes promise, fără ca aceasta să se finalizeze. Zeci şi zeci de milioane de euro, în fiecare an, doar pentru amăgirea populaţiei, bombardată cu fel de fel de promisiuni cu priză la public - şosele, poduri, tunele, pasaje, reabilitări etc. Doar o altă imagine a jafului generalizat şi tot un fel de mită electorală. Şi, după cum zice şeful Curţii de Conturi, totul legal. Bani aruncaţi aiurea pe studii, fără niciun rezultat în practică, de multe ori cu dedicaţie, către firme cotizante la partid - indiferent cum se numeşte acesta - pentru proiecte imaginare.
La Brăila, cel mai elocvent exemplu de proiect de acest gen este podul peste Dunăre, pentru care chiar se actualizează vechiul studiu de fezabilitate expirat, pentru 1,6 milioane de euro - actualizare decisă, anul trecut, de fostul Guvern Ponta, deşi acelaşi guvern a decis că podul s-ar putea realiza prin 2030 ori, cel mai devreme, prin 2022, adică oricum după expirarea actualului studiu proaspăt actualizat. Şi sunt sute de asemenea situaţii la nivel naţional. Jaf-jaf, dar legal!
N-ar fi fost corect dacă exista o prevedere în lege care să spună că banii cheltuiţi de stat pentru un studiu de fezabilitate făcut degeaba să fie suportaţi ulterior de persoana care a decis să comande studiul? Garantat, aşa am fi avut fie o mulţime de proiecte puse şi în practică de autorităţi, fie mult mai puţine studii comandate şi, implicit, mult mai mulţi bani în plus la buget. Iar pentru o asemenea lege nici măcar n-ai nevoie de studiu de fezabilitate. Dar cine să se gândească la asta? Hoţii înşişi?