Alegem o dată şi bine. Sau nu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alegem o dată şi bine. Sau nu

Şi era normal să fie aşa. Nu din punct de vedere al logicii, nu din punct de vedere al moralităţii, nu din punct de vedere al interesului alegătorilor. Ci strict din punct de vedere juridic. Din moment ce există o lege, aprobată cu o majoritate covârşitoare în parlament, anul trecut, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial, nu avea cum să mai schimbe Curtea Constituţională regulile, în timpul jocului, cu doar trei săptămâni înainte de alegeri. Putea să o facă, dar, cum spuneam, există o lege în baza căreia alegerile locale au loc într-un singur tur, o lege pe care, la vremea ei, nu a criticat-o nimeni - excepţie făcând o parte a presei şi a societăţii civile - şi nu a atacat-o nimeni la CCR. Da, nu-i normal ca un primar să fie ales cu o majoritate, de fapt, minoritară. Nici moral, nici logic, nici în interesul locuitorilor. Dar Parlamentul nostru drag nu face legi logice, morale ori în interesul celor care i-au trimis acolo pe parlamentari.
Acum, degeaba se mai agită unii şi alţii din politică pentru că alegerile locale nu au loc în două tururi. La vremea adoptării legii, au votat cu toţii un singur tur. Credeau toţi atunci că aşa le va fi mai bine. Nici Klaus Iohannis n-a zis nimic la vremea aceea, mai ales că legea venea la preşedinţie votată de aproape întreg spectrul politic. Să se agite acum politicienii care şi-au schimbat părerea ca, măcar din 2020 încolo, primarii, dar şi şefii de CJ-uri, să fie aleşi cu o majoritate firească, de 50%^1. Acum, pentru încă alţi 4 ani, vom avea aleşi locali desemnaţi şi cu 25-30% din voturi. Şi, cu cât sunt mai mulţi candidaţi, cu atât procentul voturilor pentru câştigător poate fi mai mic.
Apropo, credeţi că toţi cei 13 candidaţi pentru Primăria Municipiului chiar cred ori chiar vor să fie primari? Aiurea, mulţi dintre ei - unii probabil şi fără să-şi dea seama de acest efect -, s-au înscris doar pentru a fragmenta şi mai mult voturile ori pentru a descuraja prezenţa la urne a alegătorilor. De aceea, discursurile, promisiunile, programele şi atitudinea candidaţilor în această perioadă de campanie electorală trebuie cântărite şi analizate foarte bine. Nu de alta, dar dacă tot îţi dai votul pentru cineva, într-un singur tur, fă-o pentru un candidat care chiar pare că vrea şi s-ar pricepe să fie primar ori şef de CJ, care merită şi care are şi ceva şanse. Măcar nu-ţi iroseşti aiurea votul, favorizând, de fapt, pe altcineva.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro