Mergi la conţinutul principal

Aleşi fără reprezentativitate

Prin urmare, problema lipsei de reprezentativitate rămâne: dacă un candidat obţine, să zicem, 30% din numărul total de voturi, adică în jur de 15% din numărul total al alegătorilor, la o prezenţă uzuală de circa 50%, acesta va deveni automat primar. La CJ-uri va fi o şmenuială totală între consilierii locali, un troc ordinar pe criteriul „poziţia de preşedinte contra a două poziţii de vice". Nu, în acest fel, baroniada nu va avea sfârşit.
Cel mai cinstit era ca ambele poziţii - de primar şi şef de CJ - să fie câştigate în urma a două tururi de scrutin, pe baza majorităţii voturilor. Cum ar fi fost dacă şi preşedintele ţării se alegea dintr-un singur tur de scrutin? Ca să nu mai spun că un primar are, faţă de comunitatea locală, infinit mai multe atribuţii şi responsabilităţi decât preşedintele ţării.
Curios este însă numărul de voturi „pentru" din Camera Deputaţilor - forul decizional: 278, faţă de doar 22 de voturi „contra" şi 14 abţineri. Cu alte cuvinte, şi opoziţia a votat în masă noua lege. Şi asta deşi, înainte de vot, PNL susţinea declarativ varianta cu două tururi „deoarece trebuie legiferat în interesul comunităţilor locale şi pentru democraţie". Ca să vezi!
De fapt, PNL a recunoscut că toţi primarii liberali (ca şi cei ai PSD, desigur) au cerut să se menţină alegerea edililor locali dintr-un singur tur. E clar, tuturor li se pare mai uşor aşa. Şi contează interesul lor, nu al comunităţilor pentru care lucrează. Nu contează ce vor oamenii - apropo, câtă dezbatere publică a existat pe marginea acestui proiect de lege? - ci doar ceea ce le convine deja aleşilor, care visează la încă un mandat. Eventual pe viaţă.
Rămâne de văzut care va fi poziţia preşedintelui Klaus Iohannis faţă de acest sistem de alegeri în momentul promulgării - deşi pare că susţine această variantă - în condiţiile în care el ar trebui să ştie cel mai bine ce înseamnă votul într-un singur tur (când candidatul la preşedinţie Iohannis abia obţinuse, în primul tur, 30% din voturi).
Concluzia este însă clară şi cât se poate de tristă: deşi mimează că vrea să-şi schimbe mentalitatea, actuala clasă politică chiar nu vrea să se debaraseze de năravul de a pune interesul propriu general mai presus de cel al oamenilor pe care - cică - îi reprezintă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu