Mergi la conţinutul principal

Adevărul despre «Regimul lui Băsescu» şi regimul PSD-Ponta

Genul acela de oameni care, deşi printr-o lege guvernul majorează - de exemplu - 5 taxe, ei nu cred asta dacă Ponta spune că de fapt taxele scad.
"La 26 iulie 2012, la Romexpo se aflau liderii USL (adică PSD, PNL, PC, Sorin Oprescu şi mulţi alţii) alături de românii care doreau să pună capăt «Regimului Băsescu». 26 iulie 2014 - la Palatul Parlamentului se reunesc reprezentanţii «Regimului Băsescu» (...) o reunire a nebunilor şi mişeilor sub acelaşi acoperiş!", a fost poziţia premierului faţă de congresul de fuziune a PNL şi PDL, de sâmbăta asta.
"Nu doar că cei din PNL şi PDL nu se dezic de cei 10 ani de dezastru provocat de acest regim nociv, dar ne demonstrează că se pregătesc să-l aducă înapoi", l-a completat colegul şi şeful său de campanie, Dan Şova (până de curând ministrul-dezastru al marilor proiecte).
Dar pentru cine vrea să discearnă adevărul de propaganda electorală, lucrurile trebuie puţin lămurite. În primul rând, pentru ca în cazul unui preşedinte să poată fi vorba de un regim, acesta trebuie să aibă pârghiile de a controla, prin intermediul unei majorităţi politice, puterea legislativă şi executivă, adică Parlamentul şi Guvernul.
Să facem însă un scurt exerciţiu de memorie: Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr (PD^PNL) în decembrie 2004. Tot atunci, Alianţa DA a format şi Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Alianţa însă s-a rupt, iar din aprilie 2007, Cabinetul Tăriceanu a fost un duşman pe faţă al lui Traian Băsescu, guvernul fiind sprijinit în Parlament de... PSD şi PC. Partidul din care provenea Băsescu - PD - a fost în acea perioadă în totală opoziţie. Şi asta până în decembrie 2008, după alegerile parlamentare.
Atunci, Guvernul a fost format din PD-L şi... PSD, iar actualul premier era chiar ministru în Cabinetul lui Emil Boc. Situaţia a durat până la 1 octombrie 2009, când PSD (împreună cu PC) a intrat în opoziţie, pregătindu-se de alegerile prezidenţiale din decembrie acelaşi an. Practic, în anul pe care acum Ponta îl tot prezintă drept cel mai negru an al "regimului Băsescu" din punct de vedere economic pentru România, PSD şi actualul premier au fost la guvernare. Din octombrie 2009, PDL a revenit din nou la guvernare, dar din mai 2012 şi cel puţin până în decembrie 2014, când se va încheia "regimul Băsescu", PSD şi Ponta sunt cei care au avut şi au puterea şi guvernarea în mână.
Un calcul simplu arată următoarea realitate: din cei 10 ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu (decembrie 2004 - noiembrie 2014 inclusiv), adică un total de 120 de luni, Victor Ponta a fost premier 32 de luni (din mai 2012 până în decembrie 2014) şi ministru timp de 9 luni (din 22 decembrie 2008 până în septembrie 2009 inclusiv). În plus, în toată această perioadă, PSD a fost parte din majoritatea parlamentară - adică a deţinut puterea legislativă - timp de 62 de luni, în timp ce PDL, prin care Traian Băsescu şi-a impus "regimul", a deţinut puterea timp de 67 de luni, din care 9 luni împreună cu PSD.
Prin urmare, în perioada 2004-2014, "regimul Băsescu" a durat aproape la fel de mult cât regimul PSD, ţinând cont de pârghiile pe care fiecare le-a avut la un moment dat în privinţa puterii legislative şi executive de-a lungul acestei perioade.
Aşa stând lucrurile, cred că de fapt "regimul" despre care tot vorbeşte Ponta se referă la cu totul altceva: la "regimul" Justiţiei şi al DNA, cel care s-a instaurat încet-încet în România în ultimii 10 ani şi care îl supără cel mai tare pe liderul PSD. De acesta ar vrea să scape de fapt Ponta şi PSD, deşi ar trebui ca tocmai acest regim să nu se termine niciodată. E singurul regim care nu sperie pe nimeni, decât pe corupţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro