În fiecare an, în întreaga lume, pe 31 mai este marcată Ziua Mondială Fără Tutun. În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales tema: "Diferenţele de gen şi consumul de tutun cu accent pe publicitatea adresată femeilor", în efortul de a creşte nivelul de conştientizare al puterii distructive a tutunului. Anul acesta campania va atrage atenţia în special asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei de gen feminin. Aproximativ 1 miliard de femei sunt fumătoare, ceea ce reprezintă 20% dintre fumători, cifră ce prezintă tendinţe ascendente. OMS atrage atenţia şi asupra creşterii consumului de tutun în rândul adolescentelor. Datele din 151 ţări arată că aproximativ 7% dintre adolescente fumează.
Consecvent misiunii pe care şi-a asumat-o, ca în fiecare an, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila marchează acest eveniment printr-o serie de acţiuni specifice de sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Astfel, s-au realizat acţiuni de informare şi sensibilizare, dezbateri pe seama acestei teme la unităţi şcolare: Colegiul Naţional "Ana Aslan" Liceul "M. Sebastian", Liceul Teoretic "P. Cerna", Colegiul Naţional "N. Bălcescu", urmând ca în următoarele zile să fie cuprinse si alte unităţi de învatamânt. "Întâlnirile cu elevii au fost interactive, ei având posibilitea să-şi corecteze anumite cunoştinţe eronate despre tutun şi să demoleze anumite mituri care circulă cu privire la fumat. Au fost prezentate aspecte cu privire la modalitatea de instalare a dependenţei, compoziţia fumului de ţigară, patologia indusă de tutun şi modalităţi de a face faţă influenţelor grupului de fumători", a precizat psih. Olga Condrat, coordonatorul CPECA Brăila.
De asemenea, în acelaşi context a avut loc o întâlnire cu un grup de detinuţi de la Penitenciarul Brăila, care au avut posibilitatea să vizioneze materiale în format electronic, să discute despre modalităţile la care pot apela pentru a renunţa la fumat.
Seria de activităţi va continua şi săptămâna viitoare, iar duminică, un grup de tineri va organiza în Parcul Monument o demonstraţie practică, cu ceea ce se extrage din fumul de ţigară şi vor disemina materiale informative pentru renunţarea la fumat.
Tutunul reprezintă principala cauză de deces în rândul populaţiei. Mai mult de 5 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor tutunului, mai mult decât cei care mor din cauza infectării cu HIV/SIDA, tuberculoză şi malarie. Este singurul produs legal care ucide, cu liberul consimţământ al consumatorului. Jumătate din numărul fumătorilor riscă să moară din cauza unei boli asociate consumului de tutun. Companiile producătoare de tutun cheltuiesc milioane de dolari în fiecare an, transformându-i pe noii fumători în dependenţi şi nelăsându-i pe consumatorii dependenţi să renunţe.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.