Doar că Agenţia Naţională de Integritate a cerut ca acest proces să se judece mai repede. Oricum, n-are importanţă dacă se va judeca înainte sau după alegerile prezidenţiale, mai ales dacă Iohannis va pierde procesul. Pentru că, dacă se va întâmpla asta, situaţia ar fi una ciudată şi, în acelaşi timp, dramatică (oricât de mult s-ar bucura unii). Nu pentru candidatul Iohannis, nu doar pentru cei care vor să voteze sau vor vota cu Iohannis, ci pentru toată ţara. Pentru că România ar fi pusă în faţa unei realităţi absurde.
Şi asta, în primul rând pentru că nu e clar pentru nimeni ce se va întâmpla mai departe. Dacă verdictul favorabil ANI se dă după alegeri, iar Iohannis e declarat câştigător al preşedinţiei, dar nu apucă să fie învestit, se repetă alegerile cu totul?
Dar dacă verdictul se dă înainte de alegeri? Vor avea ele loc pur şi simplu fără ca ACL să mai aibă un candidat? Sunt întrebări pe care este firesc ca oamenii să şi le pună. Din păcate, nimeni nu are un răspuns clar, pentru că legislaţia nu prevede o asemenea situaţie halucinantă.
De ce s-a ajuns aici? Procesul de incompatibilitate al lui Iohannis - pe care l-a şi câştigat în primă instanţă - a început în urmă cu vreun an şi jumătate, deci era timp suficient ca acesta să fie tranşat cu mult înainte chiar ca partidele să-şi stabilească propriii candidaţi. Da, instanţele sunt aglomerate, ANI are multă altă treabă, dar ar fi fost mai corect - nu faţă de Iohannis, nu faţă de susţinătorii săi, ci faţă de România - ca procesul să fi fost finalizat mult mai devreme. Trebuia poate, din punctul meu de vedere, ca şi ANI, şi Justiţia, să facă tot posibilul în acest sens. Dar nu l-au făcut.
Ceea ce se întâmplă acum nu este ilegal. Nici că ANI cere judecarea mai rapidă a procesului, nici că ICCJ va da o sentinţă în această perioadă. Nu cred nici că totul face parte dintr-o mega-conspiraţie care să-l scoată pe Iohannis din cursă, aşa cum spun mulţi. Dar îmi pare, înainte de orice, injust şi imoral. Nu faţă de Iohannis, nu faţă de alegătorii săi, ci faţă de o ţară întreagă, care n-ar mai avea şansa unor alegeri corecte şi, mai ales, a unei alegeri care s-o caracterizeze. Şi, oricât de mult s-ar bucura unii, acelaşi lucru ar fi valabil şi în cazul în care Victor Ponta ar fi scos din cursa prezidenţială. Să lăsăm România să-şi aleagă alesul! Vom vedea după aceea ce mai e de făcut.