Figură publică importantă, care nu mai are nevoie de multe prezentări, deputatul liberal Vasile Varga este autorul a 23 de iniţiative legislative, 20 de luări de cuvânt, 13 întrebări şi interpelări adresate miniştrilor şi şase declaraţii politice în activitatea sa parlamentară. Despre experienţa în Camera Deputaţilor, dar şi despre importanţa alegerilor europarlamentare, în interviul ce urmează.
- Sunteţi la primul mandat ca parlamentar al României. Daţi două exemple, unul pozitiv şi altul negativ, de aspecte ale vieţii de parlamentar care v-au surprins la începutul carierei de deputat.
- Cred că ceva mai dificilă a fost perioada de început, aceea de însuşire a regulilor formale şi informale ale Parlamentului, de luare la cunoştinţă a cutumelor parlamentare. Dacă vreţi să vorbim de un aspect negativ din acest punct de vedere, aş spune că mă deranjează faptul că nu întotdeauna se respectă programul stabilit. Suntem anunţaţi că va începe şedinţa la o anumită oră, iar lucrările demarează mult mai târziu. Eu, poate şi prin natura profesiei, sunt destul de riguros cu acest aspect, consider că este o primă dovadă de respect şi seriozitate faţă de partenerul de discuţie. Apoi, din perspectivă strict politică, aş trece ca aspect negativ major incapacitatea unor colegi de a face front comun pentru a vota anumite legi cu impact direct şi pozitiv în viaţa oamenilor. Chiar dumneavoastră aminteaţi, zilele trecute, de Legea Falimentului personal, act normativ iniţiat de noi, cei de la PNL, dar respins de USD. Vă mai dau un exemplu: Proiectul de lege privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere (al cărui iniţiator am fost). Proiectul a "picat" la Cameră, fiind blocat de noua majoritate parlamentară controlată de către PSD, şi în felul acesta peste 4 milioane de români au fost privaţi de posibilitatea de a-şi intabula gratuit terenurile. Nu mi se pare normal, nu cred că în astfel de situaţii mai trebuie să ţinem cont de "culoarea politică", dacă o lege este în beneficiul oamenilor, dacă există argumente în susţinerea ei, atunci de ce să o respingem?
- Nu mi-aţi spus despre aspectul pozitiv al vieţii de parlamentar...
- Chiar dacă poate părea un clişeu, vă spun sincer că cea mai mare satisfacţie este aceea că poţi veni mai uşor în sprijinul oamenilor, adică poţi duce problema lor la nivelul cel mai înalt, iar în felul acesta probabilitatea de a o rezolva este mult mai mare.
- Aveţi o realizare personală, pe care o puteţi bifa, până acum, în calitate de parlamentar?
- Am mai multe, nu doar una. Activitatea mea parlamentară este publică, cred ca sunt singurul parlamentar brăilean care îşi prezintă la finalul fiecărei luni raportul de activitate, adică le spun oamenilor ce am făcut în Parlament. Până acum am 23 de iniţiative legislative, 20 de luări de cuvânt, 13 întrebări şi interpelări adresate miniştrilor, 6 declaraţii politice. Multe din iniţiativele mele legislative sau din interpelările adresate miniştrilor mi-au fost sugerate chiar de cetăţeni, în discuţiile pe care le am cu aceştia la diferite întâlniri sau la audienţe. Vă pot da un exemplu concret: dreptul refugiaţilor şi foştilor condamnaţi politici de a mandata o altă persoană să poată circula cu tichete gratuite pe CFR, fără a mai fi nevoie de prezenţa titularului în momentul călătoriei. Este o problema concretă, pe care mi-a semnalat-o la audienţe domnul Chingă Tănase, preşedintele Asociaţiei Strămutaţilor, Refugiaţilor şi Condamnaţilor Politici din judeţul Brăila. O altă iniţiativă care a fost avizată favorabil la începutul acestui an este aceea referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 223 /2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Pensiile de serviciu ale acelor oameni au fost tăiate abuziv de Guvernul Boc, cu procente inacceptabile (între 40 şi 97% faţă de pensiile iniţiale). Conform initiativei legislative, pensiile oamenilor se plătesc în cuantumul cuvenit
"Evident că USL nu mai trăieşte!"
- USL a murit sau trăieşte, cum zice Victor Ponta?
- USL a fost o construcţie politică cuprinzând patru partide (PNL, PSD, PC, UNPR), a avut termeni foarte clari de funcţionare (respectaţi mai mult sau mai puţin), a avut un protocol după care a fost ghidat modul de lucru. Acum, după ce PNL a ieşit din această construcţie politică, evident că USL nu mai trăieşte. Am văzut că în anumite zone au existat în această perioadă materiale electorale cu însemnele USL. Mi se par acţiuni lipsite de bun simţ şi decenţă faţă de electorat, singurul scop fiind acela de a induce în eroare oamenii care vor merge la vot.
- De ce ar trebui să se prezinte brăilenii la vot, la alegerile europarlamentare?
- Alegerile din 25 mai 2014 vor da configuraţia viitorului Parlament European, vor decide preşedinţia Comisiei Europene şi mai ales vor decide direcţia politicilor europene pentru următorii 5 ani. De aceea, este important ca brăilenii să îşi facă glasul auzit, să îşi prezinte opţiunea, pentru că tot noi suntem cei care vom beneficia cel mai mult de pe urma apartenenţei României la Uniunea Europeană.
- Daţi un exemplu de proiect de lege adoptat în Parlamentul European şi cu sprijinul europarlamentarilor liberali, care a avut un impact pozitiv asupra vieţii românilor.
- Colega noastră Renate Weber este recunoscută ca o voce puternică din partea României în Parlamentul European, împotriva oricăror forme de discriminare şi manifestări xenofobe la adresa cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul unui stat UE. Doamna Weber a fost negociatorul ALDE pe dosarul privind propunerea din 2011 a Comisiei pentru modificarea Regulamentului european a vizelor pentru cetăţenii statelor terţe, nr. (EC)539/2001. Graţie unui amendament introdus europarlamentarul român, conaţionalii noştri şi bulgarii ar putea călători în Canada fără viză în viitorul apropiat. Deputatul european a reuşit să treacă prin Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European şi apoi prin plenul Parlamentului European mai multe amendamente la proiectul de Raport conţinând recomandarea Parlamentului European adresată Comisiei, Consiliului şi Serviciului European de Acţiune Externă privind negocierile pentru un acord de parteneriat strategic UE-Canada. Cel mai important amendament propus de Renate şi adoptat de AFET se referă la mandatarea Comisiei de a insista pentru eliminarea vizelor: "întrucât nu toate statele membre ale UE beneficiază de eliminarea vizelor, (Comisia - n.r.) să insiste asupra soluţionării rapide a acestei probleme care, din nefericire, persistă încă în cazul cetăţenilor români, bulgari...".