• ”nu voi susține și nu voi vota niciodată majorări de taxe”, promite Străchinescu • candidatul numărul 1 la Senat pe lista PNL Brăila crede că statul trebuie să intervină cât mai puțin în economie și să lase competiția să regleze piața, de aici rezultă predictibilitatea fiscală și reducerea cheltuielilor aparatului bugetar
Din peste 25 de mii de firme, câte sunt înregistrate în județul Brăila, abia 41 au accesat fonduri europene, în 2023. Parlamentarii trebuie să faciliteze dezvoltarea și finanțarea firmelor cu bani nerambursabili, este de părere Marian Străchinescu, candidatul PNL Brăila la Senatul României. Acesta spune că se identifică mai degrabă cu perspectiva de cetățean, și mai puțin cu cea de politician, lucru care, în opinia lui, este un avantaj.
- Răspundeți pentru brăileni. Cine sunteți? De ce ați intrat în politică?
- Sunt un antreprenor care, acum 21 de ani a creat o companie de publicitate care a ajuns să aibă succes. Sunt un angajator care plătește salarii, de peste 20 de ani, la zi. Politică fac de aproximativ doi ani. Sunt mai conectat la problemele societății din perspectiva de cetățean, decât de cea de politician. Am intrat în politică tocmai pentru că am spirit de antreprenor- dacă îmi doresc schimbarea, trebuie să mă implic în mod direct. Parlamentul e locul de unde pot veni parte din schimbări. Ca om de afaceri, mă identific doar cu valorile PNL. Cred că statul trebuie să intervină cât mai puțin în economie și să lase competiția să regleze piața. Cred că este nevoie de predictibilitate fiscală și de reducerea cheltuielilor aparatului bugetar.
- Candidați pe listele PNL Brăila. Ce v-a determinat să ajungeți acolo?
- Am vrut să lupt alături de o organizație cu care să simt că am lucruri în comun, cu care pot să fac echipă. Și am avut dreptate să vin la Brăila. Alexandru Popa, președintele organizației PNL Brăila este tânăr, ambițios, implicat, dornic să facă treabă pe bune pentru comunitatea sa. Și este și el antreprenor în Agricultură. De asemenea, președintele de municipiu, domnul Dan Căpățînă este un tânăr cu aceleași valori- tot om de business, tot nou în politică. Este loc de reformare a clasei politice și este cel mai bun moment ca antreprenorii să își lase amprenta în politică și în politicile publice.
După ce am ajuns aici, la Brăila, și am mers pe stradă ca să cunosc oamenii, am fost impresionat de aceștia. Brăilenii sunt oameni încercați, care au fost amăgiți de promisiunea că va fi bine, și care merită să îți asumi responsabilitatea că vei lupta pentru ei.
- Care sunt prioritățile dumneavoastră de mandat?
- În primul rând, vreau să discut despre faptul că trebuie să protejăm populația de riscul unor eventuale scumpiri. Asta înseamnă că nu voi susține și nu voi vota niciodată majorări de taxe - TVA sau cota unică. Nu vreau să luăm ca pe un clișeu acest lucru! Reducerea cheltuielilor aparatului bugetar nu mai poate fi amânată!
Județul Brăila are un mediu antreprenorial timid, dar deloc de ignorat! Potrivit unei analize vehiculată public, cifra de afaceri a societăților din Brăila, în 2023, a fost de 2,5 miliarde de euro. Sunt peste 25.700 de firme în județ, aproape 19.000 în mediul urban, în special în Brăila. Ca obiect de activitate, cele mai multe firme se ocupă de agricultură și comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. În total, doar 41 de firme din județul Brăila aveau, în 2023, proiecte de finanțare pe fonduri europene. De asemenea, 132 de societăți și-au început afacerile cu ajutorul unor granturi acordate în cele trei ediții anterioare de Start-Up Nation. Prea puține companii au accesat bani nerambursabili- trebuie să impulsionăm finanțările și creșterea afacerilor în județ- pentru că acestea generează prosperitate și locuri de muncă.
O altă prioritate de mandat este echitatea sistemului de pensii. Nu se poate ca, pentru aceeași vechime și încadrare să fie discrepanțe așa de mari. Se creează frustrări în societate în rândul pensionarilor, care nu își au rostul. În județul Brăila sunt aproximativ 78 de mii de pensionari în plată. Dintre aceștia, aproape 60 de mii au vechimea întreagă.
O a treia prioritate de mandat se referă la transparentizarea achizițiilor publice - e nevoie să nu mai avem caiete de sarcini cu dedicație și nici cheltuieli de care nu știe nimeni. Și acest lucru vine de la cineva care a lucrat pe proiecte cu fonduri europene cu statul.
- Cum credeți că se traduce lipsa de experiență în politică?
- Pentru mine, este și avantaj și dezavantaj- avantaj pentru că sunt mai conectat la oameni și nevoile societății - ceea ce mă motivează în mod principal, și mai puțin interesat de jocurile politice. Dezavantaj pentru că nu am experiența mizelor politice. Însă și în business totul este o negociere - și sunt sigur că asta mă va ajuta. Nu îmi doresc să fiu un parașutat care pierde 4 ani în Parlament fără să facă o lege, așa cum își încheie mulți mandatele, chiar și de la Brăila. Pentru mine, intrarea în Parlament este un exercițiu de implicare serios și de cursă lungă.
”Cea mai mare amenințare este propaganda și manipularea rusească, făcută prin partide politice”
- Care e cea mai mare amenințare, în acest moment, pentru țară și pentru Brăila?
- Cred că cea mai periculoasă amenințare, pe termen lung, atât pentru Brăila cât și pentru România este propaganda și manipularea rusească, făcută prin partide politice. Văd în Brăila și în România cum unii politicieni nu au limită la minciună și manipulare și acest lucru este periculos.
Aici nu mai este vorba despre competiție politică, ci despre SIGURANȚA tuturor cetățenilor!
- Aveți o întâmplare care v-a impresionat, din Brăila?
- Brăila este un județ depopulat, tinerii, din lipsă de perspectivă, fiind nevoiți să plece în străinătate. Nu există o soluție minune, este nevoie de construcție pe termen lung, de investiții sustenabile, de administrație corectă și implicare din partea tuturor. Știam realitatea din Brăila, însă, la firul ierbii, situația este mult mai dramatică. Am cunoscut mulți bătrâni singuri care plâng zilnic de dorul copiilor plecați la muncă. Cel mai mare șoc l-am avut atunci când am început să merg pe stradă, pentru a cunoaște oamenii. Nu am să uit niciodată prima duminică dimineață în care am ieșit într-o piață, pentru a vorbi cu brăilenii. O doamnă pensionară, fostă asistentă medicală, mi-a povestit, în lacrimi, cum fiul ei a fost nevoit să își închidă firma de materiale de construcții și să plece în străinătate, după ce o secretară a unei primării i-a luat marfa și nu i-a mai plătit-o, făcând abuz de putere. Durerea din ochii acelei mame, strigătul ei de ajutor m-au impresionat și responsabilizat! Brăilenii sunt oameni încercați! Nu înțeleg cum ar putea cineva să amăgească astfel de oameni cu o promisiune de mai bine, neîndeplinită! Asta mă revoltă.
- Care va fi prima lege pe care o veți vota în Parlament:?
-Cel mai probabil, noul guvern, după care bugetul pentru anul 2025.
Publicitate electorală – Comandat de Partidul Național Liberal, filiala Brăila, executat de SC Double P Media SRL, cod mandatar financiar 11240002