Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua Nationala a Turciei sarbatorita la Braila

Ziua Nationala a Turciei a fost sarbatorita la Muzeul Brailei prin prezentarea unui volum foarte interesant al prof.univ. dr. Tasin Gemil de la Facutatea de Istorie a Universitatii "Ovidius" din Constanta, "Romanii si otomanii, secolele XIV - XVI".
Lucrarea profesorului Tasin Gemil, fost ambasador al Romaniei in Azerbaijan si Turkmenistan, a fost publicata pentru prima data in 1991, dar s-a lucrat la ea inca inainte de 1989, de cind autorul era cercetator la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti. In 1993 cartea a primit premiul Academiei Romane.
Prof. univ. dr. Ionel Candea a spus ca in volum sint prezentate aspecte foarte interesante privind raporturile dintre romani si otomani, raporturi care au marcat poporul nostru peste o jumatate de mileniu din punct de vedere economic, juridic sau cultural.
Profesorul Tasin Gemil a vorbit tinerilor despre relatiile apropiate dintre Turcia si Romania si in epoca actuala, si despre reevaluarea istoriei universale, trecindu-se de la conceptia eurocentrista la cea care ia in considerare contributia tuturor popoarelor la evolutia umanitatii. In final, a invitat tinerii interesati sa se indrepte catre studiul turcologiei pentru ca pot avea foarte multe satisfactii avind in vedere ca la nivel mondial sint foarte putini specialisti.
Au fost prezenti zeci de elevi de la Colegiul "Balcescu", Liceul "Iorga", Liceul de Arta, Liceul Economic "P. S. Aurelian". onsiderare contributia tuturor popoarelor la evolutia umanitatii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii