Mergi la conţinutul principal

"Zilele Europene ale Patrimoniului", sarbatorite la Braila

Simbata, la sediul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National - Braila (DJCCPCN) au avut loc o serie de evenimente menite sa marcheze "Zilele Europene ale Patrimoniului", care se desfasoara sub genericul "Dialogul intercultural, factor de stimulare a protejarii patrimoniului cultural".
Manifestarea a debutat cu prezentarea patrimoniului cultural al Bisericii "Sfintul Nicolae" din satul Lacu Rezi, realizata de Ana Maria Hartuche si arhitectul Marcian Roman. "Din pictura murala initiala a bisericii “Sf. Nicolae” din Lacu Rezi a supravietuit pictura absidei altarului, afectata insa si ea de refacerile succesive ale fisurilor peretelui. Tehnica de lucru consta in pictura in culori de apa, depuse pe tencuiala proaspata, avind o preparatie cu amestec de cilti. Culoarea a patruns in suport pina la 4 - 5 mm adincime. Pictura se desfasoara intr-un registru uni, cu dimensiunile 168 x 968 cm. Cele 12 personaje, episcopi si diaconi, sint infatisate in picioare, vazute frontal. Ordonind informatiile, rezulta ca pictura absidei altarului, pictura pe pinza a timplei, vechile usi imparatesti si icoana comandata de Toader Maria au fost executate in perioada 1834 - 1849 si ca au avut un autor unic “Ioan Barbul, zugrav ot Sacile”. Biserica din Lacu Rezi este una dintre cele mai vechi biserici din judet. Masura inalta a valorii culturale a bisericii din Lacu Rezi si a patrimoniului sau mobil ni se pare ca devine si masura egala a necesitatii pastrarii, conservarii edificiului, cit si argumentul cel mai puternic in favoarea oportunitatii restaurarii lui", a punctat expertul Ana Maria Hartuche. Arhitectul Marcian Roman a vorbit despre identitatea spatiala si semnificatia culturala a bisericii din Lacu Rezi, despre clopotnita si ansamblul crucilor de piatra.
Ziua a continuat cu vernisajul expozitiei de imagine si text intitulata "Dunarea - axa a dialogului intercultural de-a lungul timpului". Pe linga judetul gazda al evenimentului, Braila, au mai expus reprezentantii DJCCPCN din Caras Severin, Mehedinti, Dolj, Giurgiu si Ialomita. Intentia principala a expozitiei a fost de a argumenta ideea ca orasele riverane Dunarii alcatuiesc, impreuna, un spatiu cultural unitar, particularizat de insusiri intre care interculturalitatea este evidenta, si mai ales, fundamentala bunei si prosperei convietuiri locale, propice crearii si afirmarii patrimoniului cultural specific zonei dunarene.
Expozitia va poposi in Braila doua saptamini, apoi va fi itinerata in toate judetele ale caror Directii pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National sint coautoare.
Actiunea a prins viata printr-un proiect cultural comun al Directiilor Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. Proiectul a fost initiat de DJCCPCN din Braila si sprijinit de directiile din Caras Severin, Mehedinti, Dolj, Giurgiu, Ialomita si Tulcea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro