Mergi la conţinutul principal

Zeci de milioane pe lucrări de doi bani

Lucrări făcute prost pe milioane de euro, cu asta s-au ales localnicii din comuna Viziru şi oraşul Ianca, în urma unui proiect de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare derulat cu bani europeni. Nu au trecut decât câteva luni de la finalizarea şantierului, iar în urma constructorului au început să apară tot felul de probleme. Pământul cu care au fost astupate şanţurile unde s-au îngropat conductele a început să se surpe din cauza proastei compactări, căminele de apă se surpă şi ele, iar capacele de beton ale acestora se crapă şi se macină, drumurile nu au fost aduse la starea iniţială, iar acum se umplu de noroi după fiecare ploaie. La Viziru, într-o zi ploioasă nu se poate merge pe uliţele recent canalizate decât cu cizme de cauciuc. "Toate străzile fuseseră pietruite şi puteai să mergi în papuci pe ele, chiar şi iarna. Acum nu se mai poate decât cu cizme, fiindcă peste piatră a rămas un strat de pământ, după ce au astupat şanţurile, iar când plouă e nenorocire. În mod normal, constructorul ar fi trebuit să aibă grijă. Ar trebui să se remedieze toate problemele pe garanţie, dar mă tem că tot Primăria va trebui să pietruiască din nou străzile respective, cu bani de la bugetul local", ne-a declarat Dima Priceputu, primarul comunei Viziru. Acesta spune că de rezolvarea deficienţelor de construcţie se ocupă Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, fiindcă această instituţie a preluat în administrare reţelele de apă şi canalizare făcute cu bani europeni. "Noi, ca şi comunitate locală, am recepţionat lucrarea, după care am predat-o în administrare la CUP «Dunărea» Brăila. Ei urmăresc acum felul cum constructorul repară ceea ce a greşit. Iar probleme care trebuie puse la punct sunt cu sutele...", spune primarul Priceputu.

TMUCB Bucureşti a făcut lucrările, iar acum este în insolvenţă

Investiţia de la Viziru s-a făcut în cadrul proiectului intitulat "Reabilitare şi modernizare sisteme de apă şi apă uzată în judeţul Brăila", din Programul Operaţional Sectorial Mediu. La nivelul judeţului Brăila, au intrat zece localităţi în acest proiect, pentru fiecare constructorul fiind stabilit pe bază de licitaţie. La Viziru, lucrarea a fost câştigată de firma TMUCB SA Bucureşti. Aceeaşi firmă a prins contractele şi pentru localităţile Tufeşti şi Ianca. Valoarea acestor contracte a fost substanţială. Este vorba despre zeci de milioane de lei noi, respectiv milioane de euro. La Tufeşti, lucrările au vizat doar modernizarea sistemului de canalizare, iar valoare investiţiei a fost de 15,9 milioane de lei. La Viziru, s-au modernizat atât reţelele de apă cât şi de canalizare, investiţia ridicându-se la 17,3 milioane de lei, iar la Ianca s-au făcut, de asemenea, atât reţele de apă cât şi de canalizare, cu o investiţie ce se ridică la 21,7 milioane de lei.
Lucrările au fost finalizate şi recepţionate pe parcursul acestui an, mai exact pe 10 februarie, la Tufeşti, 13 februarie, la Viziru, şi 8 iulie, la Ianca. Este vorba, aşadar, doar de luni, nu de ani, de când s-a făcut recepţia, iar problemele de execuţie s-au dovedit extrem de numeroase, la Viziru şi Ianca. Se pare că la Tufeşti, unde a fost vorba doar despre conducte de canalizare, cei de la TMUCB au lucrat mai bine, iar deficienţele sunt mai puţine.
La Ianca, unde s-au executat 20 km de canalizare şi 6 km reţele de apă, au apărut surpări pe circa 25% din această lungime. "Noroc că eu le-am cerut în mod expres să îngroape conductele doar pe spaţiul verde, nu pe partea carosabilă a drumului. Dacă ar fi săpat pe carosabil, acum ar fi fost mari probleme cu traficul", ne-a declarat Fănel Chiriţă, primarul oraşului Ianca.
De ce s-a lucrat atât de prost? Un posibil răspuns ne-a fost oferit de Gabi Neacşu, locatar al comunei Viziru. "Au avut în echipă mai mult oameni care nu erau de meserie, angajaţi de prin sat de pe aici", ne-a zis vizireanul, supărat că centura de beton turnată la căminul de canalizare din faţa curţii sale deja s-a crăpat în mai multe locuri.
Conducerea CUP "Dunărea" Brăila, cea care administrează reţelele de apă şi canalizare executate de TMUCB SA Bucureşti, spune că există un program de remediere a tuturor defectelor apărute. "Constructorul are un an la dispoziţie pentru a face reparaţiile necesare. Dacă nu reuşeşte într-un an, se poate prelungi această perioadă cu încă doi ani. Dacă nici după cei doi ani nu sunt puse la punct toate aspectele, atunci noi putem să folosim suma care există ca garanţie pentru fiecare lucrare în parte, adică 10% din valoarea lucrării, pentru a angaja un alt constructor care să facă treaba", ne-a declarat Mihail Chiriţă, directorul CUP "Dunărea" Brăila. În prezent, firma TMUCB SA Bucureşti se află în insolvenţă, însă conducerea CUP "Dunărea" spune că acest aspect nu ar trebui să o împiedice să execute lucrările de reparaţii necesare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro