Mergi la conţinutul principal

Zeci de lebede, in lacul de linga depozitul de deseuri inerte

Lebede intre gunoaie. Este privelistea inedita care se poate vedea la marginea Brailei, pe lacul aflat in imediata apropiere a depozitului de deseuri inerte, din zona Caramidariei. Cele circa 60 de lebede care plutesc maiestuos pe lacul din infiltratiile apelor Dunarii fac un contrast izbitor cu mizeria care troneaza in jur. In ciuda vecinatatii insalubre, lacul ofera un adapost multumitor pasarilor venite, cel mai probabil, dinspre Marea Mediterana, dat fiind ca apa este calda si are destule vietati, cit sa asigure hrana lebedelor. Frumoasele pasari delecteaza ochiul celor care trec prin zona, care spun ca niciodata n-au vazut atit de multe lebede, laolalta, in oras.
"N-am mai vazut asa ceva pina acum, in ultimii ani, cel putin, n-am mai vazut. De fapt, nici nu aveau cum sa fie, pentru ca nu erau ochiurile astea de apa si in ultimii doi ani s-au format baltile astea, au ramas permanente si acum vad ca au aparut si atitea pasari", ne-a spus un barbat. "De treizeci de ani, am vazut doar doua lebede, la Dunare, care era inghetata si ele erau pe gheata. De atunci n-am mai vazut si acum sint multe tare, cred ca vreo 60, poate chiar mai mult", ne-a declarat un altul. "E frumos, dar sa veniti dimineata, sa vedeti ca-i plin lacul, peste tot, numai lebede. Are lacul peste, de la apa aia, de acolo, din dig, si ele gasesc peste de-asta mic, sa se hraneasca", a comentat un alt barbat.
Profesorul de biologie Mitrita Nada, de la Liceul "Panait Cerna", spune ca, cel mai probabil, lebedele s-au oprit in acest loc, dat fiind ca lacurile intilnite in zona erau prea aglomerate ca sa mai aiba loc si acest grup. "Ele au venit din alte regiuni mai calde, probabil dinspre Marea Mediterana si se indreapta spre Delta Dunarii, unde va avea loc perioada de cuibarire. Au fost atrase de lacul respectiv pentru ca in el se gaseste o cantitate mare de hrana, multe nevertebrate pe care le aduna si vertebrate. In plus, apa este mai calda decit in alte lacuri care se gasesc in zona noastra", ne-a mai declarat profesorul Nada.
Acesta a mai spus ca pasarile vor pleca in citeva zile, imediat ce se vor simti destul de odihnite ca sa-si reia zborul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro