Mergi la conţinutul principal

Zeci de brăileni interesaţi să îşi încălzească locuinţele ecologic, cu sprijin de la stat

• ieri, în prima zi de înscriere a cererilor de finanţare în programul „Casa Verde”, au fost depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila 35 de dosare • înscrierile vor continua până pe 24 octombrie

 

Ediţia de anul acesta a programului „Casa Verde” a început promiţător la Brăila. Chiar dacă nu s-au înregistrat cozi atât de mari ca în alte municipii reşedinţă de judeţ, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila s-au prezentat, ieri dimineaţă, circa 50 de persoane decise să îşi  depună solicitările de finanţare. Dintre acestea, doar 35 au avut dosarele complete, astfel că şi-au putut înregistra on-line cererile, pe serverul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Restul candidaţilor aveau documente lipsă la dosar, primind consiliere de la personalul APM, în vederea respectării procedurii. Aceştia pot reveni cu dosarele complete până pe 24 octombrie, dată la care înscrierile vor fi stopate.

Reamintim că, prin Programul Casa Verde populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Cererile de eligibilitate pentru solicitanţii persoane fizice sunt: să aibă domiciliul pe teritoriul României; să fie proprietar/coproprietar al imobilului-teren şi imobilului-construcţie pe care se implementează sistemul de încălzire pentru care se solicită finanţare; să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat sau bugetul local. Nu sunt acceptate cererile celor care au mai primit finanţare pentru acelaşi imobil, în sesiunile anterioare ale programului, sau cei care au fost condamnaţi pentru infracţiuni asupra mediului.

Pentru judeţul Brăila este alocat un buget de 960.000 lei, sumă care ajunge pentru aproximativ 160 de proiecte, cu o valoare medie a finanţării de 6.000 lei. Anul trecut, în judeţul nostru au fost eligibile 120 de cereri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro