Mergi la conţinutul principal

Zece ani de Twitter - 10 mesaje care au marcat istoria şi cultura populară

Reţeaua de socializare Twitter a bulversat peisajul cultural prin mesajele sale limitate la 140 de caractere şi numără în prezent peste 100 de milioane de utilizatori pe plan mondial. În decurs de doar 10 ani, Twitter, născută în 2006 din imaginaţia unor tineri antreprenori din San Francisco, a devenit un instrument de bază în ceea ce priveşte circulaţia informaţiilor globale, potrivit news.ro.
În ciuda concurenţei din partea unor „giganţi" precum Facebook (1,5 miliarde de utilizatori) şi Instagram (400 milioane de utilizatori), Twitter a fost încă de la înfiinţare un element indispensabil în ceea ce priveşte înţelegerea şi cunoaşterea istoriei contemporane.
Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a acestei reţele, publicaţia Le Figaro propune un top al celor mai importante 10 tweet-uri (mesaje publicate pe Twitter, n.r.) care au marcat cultura secolului al XXI-lea.

Martie 2006 - primul tweet

Jack Dorsey, cofondatorul Twitter, a trimis un mesaj automatizat („sunt pe cale să îmi configurez twttr-ul"). În aceeaşi zi (21 martie 2006), Jack Dorsey a publicat primul tweet din istorie: „Îi invit pe colegi să mi se alăture".

Mai 2009 - pe orbită

Astronautul Mike Massimo a publicat primul tweet din spaţiu. „Pe orbită: lansarea a fost genială! Sunt într-o super formă, muncesc din greu şi admir peisaje magnifice. Aventura vieţii mele a început".

Noiembrie 2010 - prinţul William şi Kate Middleton s-au logodit

Logodna dintre prinţul William şi Kate Middleton a fost oficializată pe Twitter, pe contul @ClarenceHouse: „Prinţul de Wales vă anunţă logodna prinţului William cu domnişoara Catherine Middleton". Nunta a fost programată pentru aprilie 2011.

Mai 2011 - raid împotriva lui Bin Laden

Sohaib Athar, consultant în informatică în Pakistan, a publicat pe contul @ReallyVirtual următorul mesaj: „Elicopter în zbor staţionar deasupra oraşului Abbottabad la ora 01.00 (foarte neobişnuit)". Fără să ştie, el a fost unul dintre primii martori care au relatat raidul aerian ce a dus la uciderea lui Osama bin Laden.

Mai 2011 - scandalul Sofitel

Pe 14 mai 2011, Jonathan Pinet, un tânăr militant UMP (Union pour un Mouvement Populaire), a asistat la arestarea lui Dominique Strauss-Kahn. A fost prima persoană care a dezvăluit o informaţie ce a făcut înconjurul lumii. Acuzat de comiterea unei agresiuni sexuale asupra unei cameriste a hotelului Sofitel din New York, fostul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a fost, în urma acelui scandal, eliminat din alegerile primare socialiste şi din cursa prezidenţială din Franţa.

Noiembrie 2012 - Obama, reales

În seara alegerilor prezidenţiale din 2012, Barack Obama a publicat un mesaj pe Twitter - „încă patru ani" -, însoţit de o fotografie în care apare alături de soţia lui, Michelle Obama. Mesajul, preluat de majoritatea companiilor din mass-media americane pentru a anunţa rezultatul scrutinului, a devenit în acel moment tweet-ul cel mai partajat din istoria acestei reţele de socializare.

Decembrie 2012 - Papa scrie pe Twitter

Papa Benedict al XVI-lea a introdus o instituţie milenară în universul reţelelor de socializare, creând contul @pontifex, ce a fost preluat apoi de succesorul său, papa Francisc. „Dragii mei prieteni, sunt fericit să intru în contact cu voi prin intermediul Twitter. Mulţumesc pentru reacţiile voastre generoase. Vă binecuvântez pe toţi din tot sufletul", a scris suveranul pontif.

Martie 2014 - primul selfie cu mega-staruri de la Hollywood

O fotografie realizată la rugămintea prezentatoarei de televiziune Ellen DeGeneres, transmisă pe Twitter, în direct, în timpul galei de decernare a premiilor Oscar, a făcut turul internetului în doar câteva minute şi a fost redistribuită de peste 3 milioane de ori, stabilind cu acea ocazie un nou record. „Ce bine ar fi fost dacă braţul lui Bradley ar fi fost mai lung. E cea mai bună fotografie din toate timpurile. La gala Oscar", a scris Ellen DeGeneres, referindu-se la acel selfie realizat de actorul Bradley Cooper, în care apar numeroase alte vedete de prim rang de la Hollywood, precum Angelina Jolie, Brad Pitt şi Jennifer Lawrence.

Septembrie 2015 - Edward Snowden şi-a făcut cont pe Twitter

Fostul angajat al CIA, în exil la Moscova, şi-a făcut apariţia pe Twitter, pe 29 septembrie 2015. În doar 48 de ore, Snowden a atras peste 1 milion de admiratori („followers"). Mesajul său - „Acum puteţi să mă auziţi?" - face referire la celebrul slogan publicitar al companiei Verizon, primul operator telefonic ce a fost implicat în scandalul interceptărilor telefonice ilegale care a bulversat America.

Ianuarie 2015 - #JeSuisCharlie

Internautul @joachimroncin a lansat hashtag-ul #JeSuisCharlie, însoţit de un logo în litere albe, pe un fond negru, care a devenit un slogan internaţional, ce a stat mărturie pentru sprijinul manifestat de comunitatea internaţională faţă de victimele atentatului terorist comis asupra jurnaliştilor din redacţia săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo.
Platforma de microblogging Twitter a fost creată în martie 2006 de Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone şi Noah Glass. Proiectul noii companii a fost lansat pe 21 martie 2006, atunci când Jack Dorsey a publicat primul mesaj pe Twitter, la ora 21.50 PST (04.50 GMT, 22 martie). Versiunea oficială a acestei reţele de socializare a fost lansată pe 15 iulie 2006.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro