Mergi la conţinutul principal

"Workshop Gripa Aviara" - un dialog deschis intre reputati specialisti si jurnalisti

Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Educatiei si Cercetarii, in parteneriat cu Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala - USAID, prin Institutul John Snow au organizat, pe data de 12 iulie la Bucuresti o discutie deschisa pe tema gripei aviare si a consecintelor acesteia asupra populatiei Romaniei.
Pornind de la premisa ca informarea corecta a presei este un element indispensabil pentru a transmite mai departe o imagine reala a situatiei catre populatie, organizatorii Workshop-ului desfasurat in urma cu doua zile la Hotel Confort au adus alaturi, intr-o maniera mai putin formala, jurnalisti si reputati specialisti in sanatate, epidemiologie si medicina veterinara.
Despre prevenirea transmiterii la om a virusului gripei aviare au prezentat lucrari prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul de Boli Infectioase "Prof.dr. Matei Bals" Bucuresti, dr. Rodica Costinea, reprezentant al Ministerului Sanatatii Publice, prof. Doina Danes, Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti si dr. Irina Dinca, Institutul de Cercetare si Formare John Snow.
In Romania nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire la om cu virusul gripal aviar (H5N1), dar impactul social si economic se concretizeaza in uciderea a aproximativ 1,2 milioane pasari, despagubirile acordate proprietarilor fiind estimate pina in prezent la circa 2,5 milioane euro. Sume importante au fost cheltuite pentru examene de laborator - 1.071.428 euro, Kit-uri Diagnostic - 3.040.000 euro, examene clinice 270.000 euro, incinerarea si eutanasierea pasarilor - 8.003.775 euro, la acestea adaugindu-se si alte pierderi, care vizeaza scaderea vinzarilor si interzicerea exporturilor sau turismul in Delta Dunarii.

"Spre deosebire de gripa obisnuita, boala determinata de virusul H5N1 urmeaza un curs clinic neobisnuit de agresiv"

In mai 2006, Institutul de Cercetare si Formare JSI a primit fonduri suplimentare din partea Guvernului SUA prin intermediul Agentiei pentru Dezvoltare Internationala (USAID) pentru a furniza Guvernului Romaniei asistenta tehnica in legatura cu pregatirea pentru o eventuala pandemie de gripa umana, inclusiv cu virus de origine aviara. In opinia prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, raspindirea virusului in rindul pasarilor implica doua riscuri pentru om.
"Primul este riscul de infectare si imbolnavire, atunci cind virusul se transmite de la pasari la om. Dintre cele citeva virusuri ale gripei aviare care s-au transmis la om, H5N1 a determinat cel mai mare numar de cazuri de imbolnavire grava si decese in rindul oamenilor. Spre deosebire de gripa obisnuita, boala determinata de virusul H5N1 urmeaza un curs clinic neobisnuit de agresiv, cu evolutie severa si rapida. Sint obisnuite pneumonia virala si insuficienta mai multor organe. Mai mult de jumatate dintre persoanele infectate cu acest virus au decedat. Cele mai multe cazuri au aparut la copii si tineri adulti sanatosi. Al doilea risc posibil este ca virusul sa sufere mutatii, transformindu-se intr-o forma cu grad mare de infectiozitate pentru oameni si care sa se transmita usor de la om la om. Din pacate, oamenii de stiinta considera acest scenariu ca fiind extrem de probabil, omenirea fiind practic in pragul unei noi pandemii de gripa, care se poate solda cu un numar mare de victime omenesti".
Potrivit specialistilor, inca nu exista un vaccin impotriva virusului gripei aviare, desi se lucreaza deja la realizarea sa in citeva tari. Vaccinul va fi dezvoltat pentru a contracara pandemia de gripa aviara si va trebui sa se potriveasca pe cit de mult posibil virusului; va fi disponibil pe scara larga doar la citeva luni de la declansarea pandemiei, iar cantitatea produsa va fi probabil mult sub cererea anticipata. Exista insa in fiecare toamna-iarna un vaccin antigripal uman preparat in baza informatiilor transmise de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care ne poate proteja de epidemia de gripa umana. In ceea ce priveste gripa aviara, in prezent exista medicamente care sint relativ eficace impotriva virusurilor gripale (ex. Tamiflu), care pot limita intr-o oarecare masura inmultirea virusurilor si astfel dau ragaz organismului sa isi construiasca proprii anticorpi cu care sa lupte. Pentru a preveni aparitia unei pandemii de gripa umana, inclusiv cu virus de origine aviara, Initiativa pentru Sanatatea Familiei in Romania (ISFR) - componenta aviara a elaborat un plan national si proceduri de interventie la nivelul spitalelor, cit si de instruire a personalului medical-cheie pe probleme de epidemiologie. Totodata, intilnirea de miercuri, de la Bucuresti, s-a dovedit a fi un prilej de mediatizare a ultimelor date stiintifice disponibile la nivel international, dar si un pas spre campania de informare a populatiei pe tema gripei aviare, initiata de Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii, USAID si JSI in parteneriat cu UNICEF.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro