Mergi la conţinutul principal

Vinatorii se pregatesc sa lupte contra "invadatorilor" straini

Perspectiva modificarii Legii 103/1996, a vinatorii, intr-un mod care i-ar dezavantaja pe vinatorii romani si i-ar avantaja pe cei straini, prefigureaza un conflict intre Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) din Romania si Ministerul Agriculturii. Proiectul de lege inaintat Parlamentului de catre respectivul minister este contestat de reprezentantii AGVPS, care spun despre el ca nu este acelasi cu proiectul asupra caruia specialistii ministerului cazusera de acord cu vinatorii. "In iunie, reprezentantii AGVPS au fost invitati la discutii pe marginea proiectului de lege. Ne pusesem de acord cu privire la modificarile ce urmeaza sa fie aduse legii, iar acum avem surpriza sa constatam ca in Parlament a ajuns ceva total diferit fata de varianta discutata cu asociatiile vinatoresti", ne-a spus Laurentiu Radu, directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila.
Concret, asociatiile vinatoresti sint nemultumite de faptul ca legea, in noua forma promovata de Ministerul Agriculturii, tinde sa transforme practica vinatoreasca dintr-o pasiune si forma de relaxare intr-o goana dupa profit comercial. Astfel, una dintre prevederi spune ca vinatorii de nationalitate straina pot deveni membri ai asociatiilor de vinatoare de pe teritoriul Romaniei. "Asa ceva ar provoca un adevarat exod al strainilor catre Romania, iar numarul celor care vineaza pe fondurile noastre ar creste de citeva ori, provocind un adevarat macel in rindurile vinatului. In Italia, de exemplu, sint peste un milion de vinatori, care nu prea mai au ce impusca. E lesne de imaginat ca italienilor le-ar fi foarte usor sa se inscrie in asociatiile romanesti si sa vina aici sa vineze oricind vor, fara nici o ingradire si fara autorizarile care sint necesare in prezent. Plus de asta, crescind numarul vinatorilor si cotizatiile si tarifele ar putea creste foarte mult, aducind vinatorii romani in imposibilitatea de a mai iesi cu arma in teren", ne-a spus directorul Radu. Un alt aspect care ii nelinisteste pe vinatori este posibilitatea luarii in administrare a fondurilor de vinatoare de catre societati comerciale, care ar putea lasa protejarea vinatului pe planul doi, dupa goana dupa un profit cit mai rapid.

Grave erori tehnice

Pe linga chestiunile de fond care sint in masura sa modifice in principiu legea vinatorii, mai sint si aspecte tehnice considerate drept grave erori. "Specialistii Ministerului Agriculturii au gasit de cuviinta sa fixeze inceperea sezonului la fazani in luna august, cind puietul este inca mic, in loc de octombrie, ca pina acum", ne-a spus directorul Radu.
Toate aceste aspecte si multe altele le vor fi aduse la cunostinta celor 1.160 de membri vinatori ai AJVPS, in cadrul unor sedinte convocate la nivel de grupa de vinatoare. "Facem aceste informari pe grupe deoarece AGVPS, asociatia generala la care sintem afiliati si noi, intentioneaza ca, in cazul in care actualul proiect de lege trece de Parlament, sa stringa 100.000 de semnaturi si sa propuna un nou proiect", ne-a mai zis directorul AJVPS.
Convocarile au inceput pe 19 septembrie si se vor finaliza pe 15 noiembrie, timp in care vor fi convocate toate cele 29 de grupe de vinatoare din cadrul AJVPS. Cu acest prilej, fiecare grupa isi va alege reprezentanti, deoarece urmeaza sa se convoace o adunare generala prin care sa se adopte un nou statut al asociatiei. Aceiasi reprezentanti vor fi convocati, la inceputul anului viitor, la inca o adunare generala, pentru alegerea conducerii AJVPS.
Reamintim ca, pe parcursul acestei veri, in cadrul AJVPS Braila au existat o serie de tensiuni, generate de un grup de initiativa - format in jurul unor fosti membri exclusi din asociatie - care a convocat o adunare generala, alegind o noua conducere a asociatiei. Bineinteles, actuala conducere a contestat rezultatele acelei adunari generale, iar in prezent cele doua parti aflate in conflict se judeca in instanta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro