Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viktor Iuscenko mentioneaza posibilitatea formarii unei aliante intre Iulia Timosenko si prorusi

O coalitie guvernamentala intre premierul ucrainean Iulia Timosenko si opozitia prorusa ar putea fi formata in urmatoarele zile in Ucraina, a declarat, joi, intr-un interviu, presedintele Victor Iuscenko, acuzind Moscova de incurajarea acestei uniuni, relateaza AFP.
"Nu as fi surprins daca miine" s-ar anunta oficial formarea unei coalitii intre blocul Iulia Timosenko, formatiune considerata prooccidentala, si Partidul Regiunilor, prorus, a precizat Iuscenko. "Putem avea o coalitie care ar putea cauza un mare prejudiciu intereselor nationale si democratiei", a avertizat presedintele.
Blocul Iulia Timosenko si partidul fostului premier Victor Ianukovici, rivali politici ai presedintelui, sint, potrivit presei, pe punctul de a ajunge la o intelegere pentru formarea unei coalitii, sprijinita de Moscova, care nu aproba politica prooccidentala a lui Victor Iuscenko.
Intrebat despre influenta rusa in crearea acestei coalitii, presedintele a raspuns: "a chema fiecare forta politica pe rind la Kremlin pentru consultari nu reprezinta o politica de buna vecinatate".
Presedintele Iuscenko a amenintat de asemenea cu convocarea unui referendum national daca noua alianta incearca sa puna in aplicare o reforma constitutionala privind alegerea presedintelui in Parlament, idee respinsa de cetatenii ucraineni, potrivit sondajelor.
"Eu, in calitate de presedinte, nu voi permite acest lucru!", a precizat Iuscenko. "Ucraina este un stat unitar si alegerea nationala a presedintelui reprezinta un factor de consolidare a natiunii", a adaugat el.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii