Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Ploaia prea abundentă şi străzile prea asfaltate predispun la inundaţii!

Ploaia abundentă care s-a abătut peste partea de sud a municipiului Brăila, în seara zilei de luni, 16 mai, a inundat mai multe străzi. Zeci de curţi şi case au fost afectate de apa care, pe alocuri, a atins chiar şi un metru adâncime. Străzile Mircea Vodă, George Enescu, Gheorghe Constantinescu, Nicolae Iorga şi alte câteva, din cartierele Radu Negru şi Viziru I, au fost afectate de ruperea de nori. Pompierii au intervenit cu trei motopompe, iar Primăria a trimis, de asemenea, la faţa locului, două motopompe, însă, din cauza volumului uriaş de apă, intervenţiile s-au întins până târziu în noapte. Pagubele provocate în gospodăriile şi locuinţele afectate sunt însemnate, iar răbdarea brăilenilor care locuiesc în zona respectivă a fost pusă la încercare mai mult decât orice. Oamenii au sperat că, odată cu asfaltarea străzilor, operaţiune care s-a derulat în ultimii doi ani, vor scăpa de inundaţiile ce se produceau cu regularitate, după fiecare ploaie de proporţiile celei de luni. N-a fost, însă, să fie aşa, inundaţia fiind chiar mai pronunţată decât cele înregistrate în anii trecuţi.
"Aici avem o cotă scăzută a terenului, iar canalizarea refulează după fiecare ploaie torenţială. Când s-a făcut canalizarea, în urmă cu câţiva ani, a fost pusă în funcţiune şi o staţie de pompare care să împingă surplusul de apă spre canalul colector. În seara asta, staţia de pompare a fost pornită prea târziu, asta e problema. Dacă îi dădeau drumul imediat cum a început să plouă, nu se ajungea la inundaţia asta. Neglijenţă, asta este, neglijenţă... Îşi bat joc de noi", ne-a declarat un locatar al zonei, luni seara, când apa încă mai băltea pe străzi ca într-o cadă uriaşă.
Pe una dintre străzile transformate în râu, o femeie se tânguia, cu câteva găini în braţe. "Doar pe astea am reuşit să le salvez. Restul mi-au murit înecate. Vreo 60 am pierdut...", spunea brăileanca, plângând de necaz.

"A plouat prea mult!"

Animale înecate, grădini distruse, case inundate, cu lucruri care pluteau la suprafaţa apei, asta a lăsat în urmă inundaţia de luni seară. De ce nu a putut fi prevenită nenorocirea asta? Conducerea Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea", administratorul staţiei de pompare despre care locatarii afectaţi spun că nu a fost pornită la timp, are un răspuns sec: "Pentru că a plouat prea mult, într-o perioadă scurtă de timp!".
"Intersecţia străzii Castanului cu strada Nicolae Titulescu are una dintre cele mai scăzute cote de nivel din municipiu. La intensităţi extreme ale precipitaţiilor, există riscul ca zona respectivă să intre sub incidenţa inundaţiilor datorită imposibilităţii Colectorului General Sud de a prelua un debit atât de mare. Discutăm de debite variind între 10.000 - 20.000 metri cubi pe oră. Dacă acelaşi volum de apă pe metru pătrat ar fi căzut într-un timp cu 30-40% mai mare, nu ar fi provocat inundaţiile respective", afirmă Constantin Toma, directorul tehnic al CUP "Dunărea". Potrivit acestuia, un alt factor care a favorizat apariţia inundaţiei a fost asfaltul recent turnat pe străzile în cauză. "Lucrurile sunt agravate de creşterea vitezei de scurgere a apei către sistemul de canalizare, prin asfaltarea străzilor. Adică, un volum de apă care s-ar fi infiltrat în cadrul străzilor pietruite a suplimentat debitul de apă ajuns în canalizare, prin scurgerea pe asfalt. Toate sistemele de canalizare sunt proiectate cu un grad de siguranţă la inundaţii. Desigur că, teoretic, se pot proiecta sisteme de canalizare ideale, care să nu provoace niciodată inundaţii. Acest lucru este greu de realizat şi finanţat, pentru că valoarea investiţiilor ar creşte spectaculos", afirmă acelaşi director Toma, într-un punct de vedere adresat în scris redacţiei noastre. Directorul tehnic al CUP "Dunărea", care refuză sistematic să poarte un dialog cu reporterii noştri, a evitat să explice ce s-a întâmplat cu staţia de pompare de lângă cartierul Radu Negru care, teoretic, a fost construită tocmai pentru a prelua în timp util surplusul de apă.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro