VIDEO: Masacrul berzelor, provocat de electrocutare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Masacrul berzelor, provocat de electrocutare

Cauza cea mai probabilă a morţii berzelor care zăceau, vineri după-amiază, pe câmpul dintre localităţile Lişcoteanca şi Bordei Verde, de-a lungul liniilor electrice de medie tensiune, a fost electrocutarea. După apariţia pe site-ul cotidianului nostru a unui articol referitor la această situaţie, o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţie Sanitar Veterinare, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu s-a deplasat, duminică, 21 august, la faţa locului. Prezumţia oficială a fost că moartea păsărilor a intervenit prin electrocutare. "Cadavrele erau într-o stare avansată de putrefacţie, improprii pentru analize mai complexe. În urma examinării făcute la faţa locului, bănuim că au atins firele electrice şi au făcut un arc electric în urma căruia a survenit decesul", ne-a declarat Caragaţă Niţă, reprezentant al DSV Brăila. Potrivit acestuia, cadavrele găsite pe câmp au fost preluate de Primăria Bordei Verde şi trimise la un crematoriu autorizat.
Agenţia pentru Protecţia Mediului atrage atenţia că barza albă este o specie ocrotită de lege, iar distribuitorul de energie electrică ar trebui să ia măsuri pentru protejarea acesteia, prin montarea unor suporţi speciali pe stâlpi. "Conform statisticilor, în afară de factorul uman (prin distrugerea cuiburilor, faptă pedepsită de lege) autoelectrocutarea este unul din principalii factori care periclitează populaţia de berze albe. Prin folosirea unor suporturi speciale, care se montează pe stâlpii de beton, se poate evita contactul direct dintre reţea, cuib şi barză şi se pot preveni situaţiile de scurtcircuitare a reţelelor electrice şi electrocutare a berzelor. Aceste suporturi se pot monta în urma colaborării organizaţiilor de protecţie a păsărilor cu companiile de distribuţie a curentului electric, lucru care s-a realizat şi în judeţul Brăila, în cadrul unor proiecte-pilot", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.
Reaminim că despre necesitatea montării unor astfel de suporturi ne-a vorbit şi profesorul brăilean Ionel Lăzărică, cel care ne-a sesizat, în cursul zilei de vineri, despre existenţa cadavrelor de barză împrăştiate pe câmpul de la Lişcoteanca.

"Nu se pot monta sisteme de protecţie pe toate categoriile de reţele electrice"

Sucursala brăileană a Electrica SA susţine că, în ultimii ani, a montat dispozitive de protecţie pe mai mulţi stâlpi, în câteva localităţi din judeţ. Din păcate, potrivit reprezentanţilor companiei, suporţii respectivi nu pot fi aşezaţi pe toate tipurile de stâlpi. "Vă precizăm că S.D.E.E. Brăila a realizat în ultimii ani numeroase lucrări de modernizare la instalaţiile de alimentare de joasă tensiune, în localitaţile Măraşu, Frecăţei, Vădeni, Pietroiu şi Praporgescu, care au mai prevăzut şi montarea de suporturi pentru cuiburi de barză amplasate pe stâlpii de reţea. Din punct de vedere tehnic, instalaţiile de alimentare de medie tensiune nu permit montarea unor astfel de suporturi", a precizat, într-un răspuns adresat redacţiei noastre, Biroul de Presă al Electrica SA Brăila.
Reamintim că, vineri după-amiază, reporterii noştri au găsit la faţa locului aproape 30 de cadavre de barză. Starea de putrefacţie a acestora provoca un miros pestilenţial, iar sătenii care aveau de strâns recolte de pe câmp se plângeau că nu pot lucra din cauza poluării olfactive. Cu toate că acele cadavre zăceau pe câmp de cel puţin două zile, Primăria Bordei Verde nu se implicase pentru adunarea lor pe motiv că "nu fusese sesizată" de nimeni, după cum a declarat viceprimarul Aurel Petrea. După discuţia purtată cu reporterii, viceprimarul a promis că se va ocupa de situaţie. Cert este că, până duminică dimineaţă, când a sosit la faţa locului comisia de la instituţiile de protecţie a mediului şi de la Direcţia Sanitar Veterinară, pe câmp nu se mai aflau decât opt berze moarte. Cadavrele au fost trimise la crematoriul autorizat din localitatea Smârdan, dau asigurări autorităţile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro